jaktak.cz

Jak upéct borůvkový moučník podle receptu z Anglie | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct borůvkový moučník podle receptu z Anglie | návod. Tento moučník se v originálu jmenuje koláč. U nás jsme zvyklí na zcela jiný styl borůvkových koláčů, tento recept ze všeho nejvíce připomíná bublaninu. Moučník je šťavnatý, sladký tak akorát a má atraktivní strakatý vzhled. Chuť borůvek, vlašských ořechů a skořice se skvěle doplňuje.

Co je potřeba

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 250 g Hery (másla)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 3 vejce
  • 120 g zakysané smetany
  • borůvky
  • ořechy (vlašské)
  • mletá skořice

Krok 1

V misce utřete změklý tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a postupně střídavě přidávejte vejce a mouku promíchanou s práškem a sodou. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu. Těsto se hodně lepí, pracujte s vařečkou a stěrkou.

Krok 2

Do dortové nebo jiné formy s vyšším okrajem rozetřete jednu třetinu vypracovaného těsta. Posypte povrch borůvkami v množství podle vlastního uvážení a sekanými vlašskými ořechy

Krok 3

Do formy rozetřete druhou třetinu těsta a znovu posypte borůvkami a ořechy.

Krok 4

Nakonec ovoce  a ořechy zakryjte zbylým těstem a povrch stěrkou uhlaďte.

Krok 5

Před tím, než koláč vložíte do trouby posypejte ho na povrchu moučkovým cukrem promíchaným s mletou skořicí.

Krok 6

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut. Před krájením ho nechte vychladnout.

Vlašské ořechy můžete nahradit lískovými. Lískové oříšky je lepší upražit, aby měly výraznější chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-boruvkovy-moucnik-podle-receptu-z-anglie-navod.html