jaktak.cz

Jak na nevšední pečený indický květák s delikátním dipem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na nevšední pečený indický květák s delikátním dipem | recept. Veskrze netradiční květák s nevšední úpravou i chutí, který vás ohromí svým exotickým laděním i neskutečně jednoduchou přípravou. Výrazné a voňavé orientální koření je v kombinaci s jemnou chutí pečeného květáku naprostou dokonalostí.

Co je potřeba

  • 1 květák
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce sladkého kečupu
  • 2-3 lžičky koření Garam masala
  • 1 lžička sušeného granulovaného česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100-150 ml vody na podlití
  • olej na vymazání pekáče

Na dip:

  • 1 kelímek tučné zakysané smetany
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 2 lžičky šťávy z nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky sezamových semínek (nejlépe zkombinovat světlá s černými v poměru 1:1)

Krok 1

Nejprve celý květák omyjte a zbavte jej spodních listů i košťálu.

Krok 2

Na marinádu v misce promíchejte tučný jogurt, kečup, koření Garam masala, česnek a směs osolte a opepřete.

Krok 3

Marinádou poté potřete celý povrch květáku.

Krok 4

Vyšší, ideální litinový hrnec či keramickou formu s poklopem, do které se vejde celý květák, důkladně vytřete olejem.

Krok 5

Vložte květák a podlijte vodou. Přiklopené dejte do předehřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 ° C) a pečte přibližně 60 minut, dokud květák nezměkne. 5–10 minut před závěrem pečení květák odklopte, aby se marináda lehce opekla.

Krok 6

V mezidobí si připravte dip k podávání. V misce jednoduše smíchejte co nejtučnější zakysanou smetanu, rybí omáčku, kari pastu, zázvorovou šťávou a sezamová semínka. Dle chuti dip osolte. 

Upečený květák můžete před podáváním ozdobit hladkolistou petrželkou či lístky koriandru, nebo jej posypat vlašskými oříšky, které celý pokrm báječně chuťově doplní. Podávejte s dipem a čerstvou bílou bagetou.

  • Poměrně specifické koření Garam masala skvěle nahradíte i směsí běžněji dostupného koření, kterým je mletý římský kmín, mletá kurkuma, mletá skořice, mletý zázvor a rovněž mletý kardamon. Pro tento recept stačí použít ½ lžičky od každého.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nevsedni-peceny-indicky-kvetak-s-delikatnim-dipem-recept.html