jaktak.cz

Jak využít kyselinu mravenčí | rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít kyselinu mravenčí | rady a tipy. Kyselina mravenčí se v přírodě nachází v mravenčím a včelím jedu a také v kopřivách. Průmyslově se vyrábí z methanolu, odtud také pramení její další název – kyselina methanová. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě kyseliny octové. Využívá se jako ekologický produkt třeba v rybářství a včelařství, ale uplatnění najde i v domácnosti. O možnostech využití této látky pojednává následující článek.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Kyselinu mravenčí seženete např. ve specializovaných obchodech s rybářskými či včelařskými potřebami nebo v obchodech s chemií. Při nákupu menšího balení v e-shopu je zpravidla možné dodání produktu přepravní službou, pro větší balení je pak většinou třeba zvolit osobní odběr. Dá se zakoupit v krmné či technické kvalitě.

Krok 2

Kyselina mravenčí není v EU povolena pro potravinářské účely, dříve však sloužila ke konzervaci potravin.

 

V ekologickém včelařství se používá jako ekologický prostředek k tlumení varroázy a nosemózy. Ředěná kyselina mravenčí slouží jako přísada do rybářských návnad, kde působí jako přirozený chuťový a čichový atraktor pro ryby, stačí přidat opravdu velmi malé množství.

Krok 3

Použít ji můžete i pro léčebné účely – k odstraňování bradavic. Na bradavici nanášíme každý den malé množství neředěné kyseliny mravenčí pomocí vatové tyčinky. Tento postup pomůže bradavici vysušit, ta poté sama odpadne.

 

Je také součástí mastí a balzámů proti otokům, bolestem svalů, pocitu těžkých nohou i nachlazení.

Krok 4

V domácnosti lze využít kyselinu mravenčí k čištění (např. skvrn od rzi z kamene, textilu a dřeva, k odstraňování vodního kamene), k leštění a také k bělení (vosku).

 

Dále najde uplatnění jako rozpouštědlo, v zemědělství pak k okyselování mléka pro telata, ke konzervaci siláží a k čištění vody od plísní a dalších nežádoucích látek, v gumárenství a koželužství k odvápňování kůže, k výrobě barviv, apod.

 

V internetových obchodech je k dostání také mravenčí olej, který představuje léty prověřený a zcela přírodní způsob, jak se zbavit nežádoucího ochlupení na těle.

Při práci s kyselinou mravenčí, přestože se nejedná o silnou žíravinu, používejte gumové rukavice a ochranné brýle. Pokud dojde k zasažení pokožky, omyjte ji ihned teplou vodou s mýdlem, budete pouze chvíli cítit pálení a svědění, které však brzy ustane.

 

Při ředění je třeba lít kyselinu do vody, ne naopak.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-kyselinu-mravenci-rady-tipy.html