jaktak.cz

Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept. Recepty, kdy se nemusí nic vážit ani odměřovat mám nejraději. Mezi takové patří i nádivka z brambor, uzeného masa a hub, na kterou vám nabízím návod. Jedná se o typicky podzimní jídlo, protože jednou z ingrediencí jsou čerstvé lesní houby, a to nejlépe směs různých druhů. V jakém poměru pak smícháte jednotlivé přísady, záleží už jen na vás.

Co je potřeba

  • brambory
  • libová anglická slanina nebo uzený vepřový bok
  • cibule
  • česnek
  • hrubá krupice
  • vejce
  • houby
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • libeček
  • trochu vývaru
  • sádlo

Krok 1

V pánvi na rozehřátém sádle osmahněte cibuli a na kousky nakrájené očištěné houby. Vyduste uvolněnou tekutinu a směs nechte vychladnout.

Krok 2

Studené uvařené brambory rozstrouhejte na hrubé nudličky. Libovější anglickou slaninu nebo uzený vepřový bok rozkrájejte na kostičky. 

Krok 3

V míse promíchejte připravené houby, brambory a maso s vejcem, česnekem, majoránkou, pepřem, solí a nasekaným libečkem. Libeček je dost aromatický, můžete ho zaměnit za petrželovou nať. 

Krok 4

Směs zalijte troškou vývaru, spojte krupicí a vypracujte vařečkou těsto. Mělo by mít hustotu jako těsto na lívance či klasickou velikonoční nádivku.

Krok 5

Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem a přendejte na něj hotové těsto. Povrch uhlaďte a dejte do zahřáté trouby péct. Pečte při 200 °C do zezlátnutí. Krájejte na porce a podávejte se zeleninovým salátem. 

Teplá nádivka moc nedrží pohromadě, pozor na to a nabírejte ji opatrně lopatkou nebo špachtlí. Po vychladnutí se zpevní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bramborovou-nadivku-s-houbami-recept.html