jaktak.cz

Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept. Oblíbené vánoční pečivo plné mandlí a barevných kousků sušeného ovoce, které je neodmyslitelně spjaté s okouzlující cukrovou krustou na povrchu, si nyní můžete dopřát i jako neodolatelně vláčné, chuťově jemné a plně harmonické. Celé tajemství přitom tkví pouze v zakomponování svěžího tvarohu do těsta.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g změklého másla
  • 250 g měkkého tvarohu ve staniolu
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g sloupnutých mandlí
  • 100 g rozinek
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g kandovaného ovoce

Na cukrovou krustu:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce moučkového cukru

Krok 1

Ve velké míse dlaněmi propracujte mouku, moučkový cukr, povolené máslo, tvaroh, vajíčka, vanilkový cukr i kypřící prášek a vše provoňte citronovou kůrou a šťávou.

Krok 2

Do částečně rozpracovaného těsta přidejte rozinky, na menší kousky nakrájené meruňky, kandované ovoce a nasekané mandle. Ty můžete přidat celé či pokrájené na plátky.

Krok 3

Z těsta vytvořte váleček a přesuňte jej na plech vyložený pečicím papírem, který ale před tím posypejte trochou mouky. Ta usnadní následné tvarování těsta.

Krok 4

Váleček těsta nyní prsty roztáhněte do silnější placky.

Krok 5

Pomocí pečicího papíru pak jeden konec přehněte přes druhý, čímž vytvoříte typický tvar štoly.

Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 50–60 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků.

Krok 6

Upečenou horkou štolu ihned po vytažení z trouby potřete rumem ovoněným rozpuštěným máslem.

Krok 7

Na závěr hojně pocukrujte a nechejte vychladnout.

  • Směs mandlí a sušeného ovoce můžete dle svých chutí poměrově kombinovat či zcela pozměňovat. Mandle skvěle nahradí lískové či vlašské ořechy, z kandovaného ovoce můžete použít například jen kandovanou pomerančovou kůru, či ho zcela vynechat a nahradit některým ze sladších druhů sušeného ovoce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vanocni-stolu-z-vlacneho-tvarohoveho-testa-recept.html