jaktak.cz

Jak využít celík zlatobýl | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít celík zlatobýl | zahrada a rostliny. Celík zlatobýl (nazývaný také zlatobýl obecný) je bylina známá především ve spojitosti s přírodní léčbou onemocnění ledvin a močových cest. Tato rostlina však oplývá i celou řadou jiných léčivých účinků. Právě teď, v období září až října celík zlatobýl kvete a nastává tak vhodná doba ke sběru této bylinky.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Celík zlatobýl (latinsky Solidago virgaurea) je vytrvalá rostlina, která je u nás původní. Výška lodyhy může dosahovat až 1 metru. Tuto bylinu nalezneme nejčastěji na mýtinách, pasekách, loukách, rumištích, podél polí a cest, na hrázích rybníků, apod. Roste od nížin až po vyšší polohy.

Krok 2

Celík zlatobýl kvete, jak již bylo zmíněno v úvodu, v období září až října (někdy už od srpna). Pro léčebné účely sbíráme samotné žluté květy (nejlépe na začátku kvetení) nebo celou kvetoucí nať (lépe těsně před rozkvětem). Bylinu sbíráme ideálně v odpoledních hodinách (od 14 do 16 hodin) za suchého a slunečného počasí, sušíme ji důkladně na stinných místech.

Krok 3

Léčivé účinky celíku zlatobýlu jsou mimo jiné následující:

  • Léčí onemocnění ledvin a močového ústrojí
  • Napomáhá rozpouštění ledvinových kamenů, odvodňuje
  • Podporuje látkovou výměnu
  • Má protizánětlivé a dezinfekční účinky
  • Ulevuje od alergických projevů
  • Zpevňuje cévy

 

Krok 4

Užívá se ve formě čaje (nejčastěji ve směsích), lze připravit nálev i ze samotného celíku zlatobýlu – použijeme 1 lžičku sušené byliny, kterou zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat v zakryté nádobě, poté scedíme. Čaj pijeme 2–3× denně.

 

Zevně je možné silnější nálev využít k omývání pleti obličeje – hodí se především pro mastný typ pleti s rozšířenými póry, ale i pro zklidnění citlivé a podrážděné pleti. Silnější nálev či odvar se dá použít také jako obklad při hnisavých a nehojících se ranách, ekzémech a podlitinách.

 

Z celíku zlatobýlu lze vyrobit také domácí tinkturu či mast (ta je vhodná zejména k mazání kloubů, oblasti ledvin, apod.

 

 

 

Příbuzné druhy celíku zlatobýlu – celík kanadský a celík obrovský jsou u nás hojně rozšířeny, mají podobné účinky, avšak uvádí se, že nejsilnějších účinků dosahuje celík zlatobýl.

 

Stonky zlatobýlu sbírané ještě před kvetením se dají oloupat a využít v kuchyni pro přípravu zeleninového salátu, případně je lze tepelně zpracovat v zeleninových pokrmech.

Celík zlatobýl by se měl vnitřně užívat pouze při potížích a krátkodobě (nejdéle 2 měsíce, poté bychom měli udělat několikatýdenní pauzu). Vzhledem k jeho silné stimulaci ledvin se doporučuje užívat jej spíše ve směsích. Jeho užívání není vhodné pro těhotné a kojící ženy.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-celik-zlatobyl-zahrada-rostliny.html