jaktak.cz

Jak pěstovat a využít lipii sladkou | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat a využít lipii sladkou | zahrada a rostliny. Lipie sladká, které se lidově říká aztécký cukr, je vytrvalá bylina s ještě vyšší sladivostí, než má známější stévie i klasický bílý cukr. Oplývá výraznějším aroma, nicméně jedná se o přírodní sladidlo bez kalorií. Rostlinu si lze poměrně snadno vypěstovat, rady, jak na to, spolu s možnostmi jejího využití (nejen v kuchyni, ale i pro zlepšení zdraví), naleznete v následujících odstavcích.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Lipie sladká (latinsky Lippia či Phyla dulcis) pochází původně z Mexika, u nás ji lze pěstovat jako pokojovou rostlinu s možností letnění. Kvete v červenci až srpnu malými bílými kvítky, které jsou velmi oblíbené u včel.

Je vysoká zhruba 20–30 cm, vytváří však až několikametrové šlahouny, proto je vhodné ji pěstovat jako převislou rostlinu.

 

Krok 2

Dají se sehnat již vzrostlejší sazenice, ale vypěstovat si ji můžete také ze semínek. Semínka vysejeme na povrch vlhkého výsevního substrátu a pouze je jemně zasypeme asi 1mm vrstvou substrátu. Zalijeme pomocí rozprašovače a substrát nadále udržujeme trvale vlhký. Poté nádobu se semínky umístíme na stanoviště, kde by měla být teplota kolem 20–30°C, aby dobře vzešla. Může se jednat třeba o místo u radiátoru či v blízkosti kamen. Obvykle trvá kolem 2 až 3 týdnů, než semínka vyklíčí.

 

Krok 3

Sazeničky následně zasadíme nejlépe do závěsných nádob vhodných pro převislé rostliny. Substrát by měl být propustný, hlinito-písčitý a zálivka pravidelná (zejména v letním období). Lipii vyhovuje plné slunce, ale snese i lehké zastínění. Doma nám poroste nejlépe u okna orientovaného na jih, v polovině května je pak možné rostlinu umístit ven (např. na balkon či terasu) a zde ji letnit až do podzimu. Lipii během sezóny několikrát přihnojíme.

 

Před příchodem mrazíků rostlinu přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou, ale můžeme ji umístit i na stanoviště o teplotě kolem 10 °C, a poskytnout jí tak období klidu. V tom případě zálivku omezíme.

Krok 4

Aroma listů lipie připomíná mátu, používá se tudíž nejen ke slazení, ale navíc dodává pokrmům a nápojům mátový nádech. Hodí se nejen do koktejlů jako např. mojito, ale také k přípravě čaje, limonády či ke slazení dezertů, dá se přidat také do salátu. Listy lze konzumovat v čerstvém stavu, případně je zamrazit či nasušit. Ke slazení se dají použít i bílé kvítky.

V lidovém léčitelství Jižní a Střední Ameriky se rostlina používá ke zmírnění kašle, při léčbě zánětu průdušek, ke zlepšení trávení, při onemocnění jater, ke snížení krevního tlaku, atd. Lipie taktéž poslouží jako náhrada cukru pro diabetiky.

 

Kořen lipie má podobné aroma jako lékořice.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-lipii-sladkou-zahrada-rostliny.html