jaktak.cz

Jak připravit dýňový sirup pro přípravu (nejen) dýňového latte | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit dýňový sirup pro přípravu (nejen) dýňového latte | recept. Dýňové latte je velmi oblíbený kávový nápoj, který si nyní, díky domácímu dýňovému sirupu, můžete dopřát klidně každý den. Dýňový sirup se však hodí i k ochucení obyčejné ranní kávy nebo čaje.Níže uvedený recept na dýňový sirup je velmi jednoduchý a v lednici vám hotový výrobek vydrží bez konzervování i několik týdnů. Větší množství sirupu je pak samozřejmě potřeba zavařit.

Co je potřeba

  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 1 lžíce směsi koření na dýňový koláč
  • ½ hrnku dýňového pyré

 

Krok 1

Pokud nemáte směs dýňového koření, můžete si ji snadno připravit sami. Stačí smíchat 3 lžíce mleté skořice (je vhodné použít opravdovou cejlonskou skořici, ne cassii - náhražku, která se často za skořici vydává, není však příliš přínosná pro zdraví a navíc je její aroma úplně jiné než u opravdové skořice), 1 lžíci mletého hřebíčku, 1 lžíci mletého nového koření, 1 lžíci mletého zázvoru a 1 lžíci mletého či strouhaného muškátového oříšku. Směs důkladně promícháme a uchováváme ji ve vzduchotěsné kořence či jiné vhodné nádobě. Intenzivnějšího aroma dosáhnete, pokud použijete celé koření a roztlučete je před použitím v hmoždíři.

Krok 2

Dýňové pyré lze připravit z takřka jakéhokoliv druhu dýně – pro tento recept se skvěle hodí dýně hokkaido, která se nemusí loupat a je velmi snadné ji nakrájet, zároveň oplývá sladší chutí. Výbornou chuť a konzistenci pak sirupu dodá dýně máslová. Muškátová dýně má sytě oranžovou barvu a také je přímo stvořena pro výrobu pyré, navíc sirup obohatí výraznější chutí s nádechem oříšků. Použít můžete i dýni velkoplodou.

Pyré připravíme následujícím způsobem: Oloupanou a na kousky nakrájenou dýni podusíme zhruba 20 minut (záleží na druhu dýně), v případě potřeby podlijeme malým množstvím vody. Poté dýni rozmixujeme a máme hotovo.

Krok 3

A konečně samotná příprava dýňového sirupu: Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme do ní třtinový cukr. Vodu přivedeme k varu a poté vaříme na středním plameni, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutina mírně nezhoustne. Následně do hrnce přidáme dýňové pyré a koření a vše ještě krátce prohřejeme na co nejmírnějším plameni. Nakonec můžeme (ale nemusíme) sirup přecedit, aby byl opravdu hladký.

Krok 4

Dýňový sirup přelijeme do čisté uzavíratelné sklenice a necháme jej vychladnout. Potom jej skladujeme v lednici, kde nám vydrží i několik týdnů.

 

Před použitím je třeba sirup zahřát. Můžeme jej použít k přípravě mnoha různých druhů nealkoholických i alkoholických nápojů. Do šálku čaje či kávy přidejte zhruba 1–2 lžičky dýňového sirupu, podle toho, jak moc sladíte. Hodí se také k přelití palačinek či lívanců, případně jiných moučníků a dezertů. Dá se využít i k ochucení zmrzliny.

Čím tmavší třtinový cukr použijeme, tím tmavší barvy a intenzivnější chuti sirupu dosáhneme.

 

Sirup je možné ochutit také vanilkovým luskem nebo BIO vanilkovým cukrem s pravou vanilkou.

 

Dýňové latte lze připravit i v chlazené variantě třeba s vanilkovou zmrzlinou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-dynovy-sirup-pro-pripravu-nejen-dynoveho-latte-recept.html