jaktak.cz

Jak uvařit květákovou polévku s dýní | recept na jednoduchou polévku

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit květákovou polévku s dýní | recept na jednoduchou polévku. Květák a dýně se sice na první pohled mohou zdát jako zvláštní neobvyklá kombinace, ale uvidíte, že v této polévce tvoří harmonický celek. Mírná pikantnost květáku je vyvážena nasládlostí dýně, proto si spolu skvěle rozumí. Uvařte si podle následujícího receptu květákovou polévku s dýní. Je hotová raz dva a uvidíte, že si na ní pochutná celá rodina. Množství surovin je pouze orientační, můžete si ho upravit podle vlastní chuti.

 

Co je potřeba

  • kousek květáku a stejné množství máslové dýně
  • 1 menší pórek
  • hrst ovesných vloček
  • lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička majoránky nebo jiného oblíbeného zeleného koření do polévky.

Jako první si očistíme pórek, překrojíme ho napůl a nasekáme. Než ho vhodíme do hrnce,  přichystáme si raději i zbylou zeleninu, abychom ji měli po ruce. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší kostičky (polévku nebudeme mixovat, tak podle toho zvolte velikost). Na podobně velké kusy pak upravíme i květák.

V hrnci rozpustíme lžíci másla a na něm osmahneme pórek. Mícháme, aby se nám nepřipálil. Následně přidáme dýni i květák, krátce promícháme a zalijeme vodou.

Polévku přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí, čas neuvádím, záleží na velikosti kousků zeleniny. Jakmile jsou dýně i květák téměř měkké, nasypeme k nim hrst ovesných vloček. Ty jsou zde na zahuštění, ale samozřejmě se tím zvýší i vydatnost polévky.

Polévku ještě jednou necháme přejít varem, stačí 2 či 3 minuty a odstavíme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a bylinkami

 Pokud bychom polévku chtěli hustější, rozdělíme ji na dvě části a jednu rozmixujeme ponorným mixérem, následně přimícháme zbytek polévky s kousky zeleniny.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-kvetakovou-polevku-s-dyni-recept-na-jednoduchou-polevku.html