jaktak.cz

Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept. Odlehčený, ale poměrně sytý salát, v němž drobný kuskus obalí zrnka oříškově jemné a zdraví prospěšné luštěniny a spolu s kousky šťavnaté zeleniny vytvoří dokonalý základ pro výrazný sýr i delikátní olivy.

Co je potřeba

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1,5 hrnku horkého vývaru
  • 2 lžíce sušeného oregana (1 lžíce k přípravě kuskusu + 1 lžíce do salátu)
  • 5 lžic olivového oleje (2 lžíce k přípravě kuskusu + 3 lžíce do salátu)
  • 1 plechovka uvařené cizrny
  • ½ salátového okurky
  • 2 rajčata
  • 1 malá červená cibule
  • 1 hrst černých oliv bez pecky
  • 100 g fety
  • 3 lžíce citronové šťávy

Krok 1

Do menšího hrnce dejte kuskus a vidličkou jej promíchejte s 2 lžícemi oleje, oreganem, solí a pepřem tak, aby se směsí obalilo každé zrníčko kuskusu.

Tuto směs zalijte horkým vývarem, přiklopte pokličkou a nechejte 5–10 minut bobtnat.

Vývar lze nahradit i horkou vodou, ovšem v takovém případě kuskus i výsledný salát více ochuťte kořením.

Krok 2

Do salátové mísy vsypte drobně nakrájenou okurku, rajčata, olivy i najemno nasekanou cibuli a zeleninovou směs promíchejte.

Krok 3

Přidejte okapanou a propranou cizrnu a spolu s nakrájenou fetou důkladně, ale zlehka promíchejte.

Krok 4

Nyní ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a zbylými 3 lžícemi olivového oleje.

Krok 5

Na závěr pak přimíchejte připravený kuskus.

Tím je salát hotový a můžete jej podávat ozdobený například čerstvou bylinkou, dalšími olivami či kousky fety

  • K výraznějšímu dochucení můžete použít i některý z aromatičtějších olejů, kdy například olej z vlašských ořechů chuť salátu opravdu fantasticky podtrhne nebo použít olivový olej ochucený bylinkou, případně čili papričkou.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-recky-kuskusovy-salat-s-cizrnou-recept.html