jaktak.cz

Jak upéct povidlový koláč z bramborového těsta s ořechovou krustou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct povidlový koláč z bramborového těsta s ořechovou krustou | recept. Vláčné bramborové těsto odlehčené vyšlehaným bílkem, které je proložené pikantními povidly, je lety prověřenou staročeskou a naprosto fantastickou kombinací chutí, zvláště pak ve spojení s perníkem provoněnou ořechovou posypkou.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

Na bramborové těsto:

  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g předem uvařených, zchladlých a oloupaných brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka

Na povidlovou náplň:

  • 200 g švestkových povidel
  • 3–4 lžíce rumu (dle hustoty povidel)

Na ořechovou posypku:

  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů či mandlí (recept je připravený z 50 g mandlí a 50 g vlašských ořechů)
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3 lžíce třtinového cukru

 

 

Krok 1

Před vypracováním samotného těsta si připravte vše potřebné k přípravě náplně a ořechové posypky.

Nejprve tedy v jedné misce promíchejte povidla s rumem tak, aby byla lehce roztíratelná. V případě příliš hustých povidel, přidejte rumu o trochu více.

V druhé misce pak promíchejte nahrubo nasekané ořechy s třtinovým cukrem a perníkovým kořením.

Krok 2

Na přípravu těsta oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a ke žloutkům přidejte moučkový cukr, které spolu elektrickými metlami na nejvyšší otáčky vyšlehejte do vysoké světlé pěny.

Krok 3

Do vaječné pěny přidejte najemno nastrouhané brambory s mlékem.

Krok 4

Směs zahustěte moukou a práškem do pečiva.

Krok 5

Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Výsledkem bude poměrně řídké těsto.

Krok 6

Zhruba ¾ těsta nalijte do formy vyložené pečicím papírem.

Krok 7

Opatrně rozetřete či pouze lžičkou rozmístěte rumem naředěná povidla.

Krok 8

Náplň poté v rovnoměrné vrstvě zalijte zbylým těstem.

Krok 9

Na závěr povrch zasypte ořechovou směsí a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 40–45 minut.

Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout.

  • Částí ochucené ořechové posypky můžete posypat i povidla nanesená na spodní část těsta a teprve pak nanést zbylé vrchní těsto. Sladká voňavá směs tak prostoupí naprosto celým koláčem a výsledná chuť bude o to intenzivnější.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-povidlovy-kolac-z-bramboroveho-testa-s-orechovou-krustou-recept.html