jaktak.cz

Jak sbírat a využít šupinovku kostrbatou | atlas hub

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak sbírat a využít šupinovku kostrbatou | atlas hub. Šupinovka kostrbatá v mnohém připomíná známější václavku. Tato houba roste stejně jako václavka v bohatých trsech v podzimním období, jejich vzhled je taktéž podobný. Šupinovka kostrbatá najde i stejné uplatnění v kuchyni, je však o něco tužší, proto sbíráme pouze klobouky mladých plodnic.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Šupinovka kostrbatá (latinsky Pholiota squarrosa) roste hojně od srpna do listopadu (při příznivých podmínkách až do prosince), v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích. Jedná se o dřevokaznou houbu, kterou nejčastěji najdeme na pařezech, kořenech odumřelých i živých stromů či na bázi kmenů. Vyskytuje se ve všech nadmořských výškách.

Krok 2

Klobouk šupinovky kostrbaté je široký cca 30–150 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý až plochý, žluté, oranžové až okrové barvy s odstálými rezavě hnědými šupinami. Lupeny jsou žluté až okrově hnědé. Třeň je válcovitý, stejné barvy jako klobouk, směrem k bázi je však tmavší – až rezavě hnědý, je pokrytý šupinkami. Houba voní zemitě, po ztrouchnivělém dřevě a ředkvičkách.

Krok 3

V kuchyni ji používáme stejně jako václavky, jak již bylo zmíněno v úvodu – skvěle se hodí k nakládání do octa, k přípravě polévek, omáček, guláše, masových a zeleninových směsí, apod. Třeně se kvůli jejich tuhosti obvykle nepoužívají. Šupinovka kostrbatá si zachovává pevnou konzistenci i po delší tepelné úpravě.

Šupinovku kostrbatou nakládáme do oblíbeného sladkokyselého nálevu, který je dobré dochutit koriandrovým semínkem. Dno sklenice můžeme vyplnit na kousky pokrájenou mrkví a cibulí. Před nakládáním je potřeba pokrájené klobouky povařit zhruba 15–20 minut – nejlépe s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a koriandrem.

Existuje mnoho druhů šupinovek, které mají velmi různorodý vzhled. Některé druhy jsou jedlé, jiné nejedlé. Šupinovku kostrbatou však nezkušení houbaři zaměňují spíše za zmíněnou václavku (obecnou, bezprstnennou, hlíznatou či smrkovou – všechny jsou jedlé). Šupinovka kostrbatá má, na rozdíl od václavky, šupinatý i třeň.

 

Citlivým lidem se konzumace šupinovky kostrbaté nedoporučuje, mohla by způsobit žaludeční nevolnost. Šupinovka kostrbatá (stejně jako václavka) vyžaduje delší tepelnou úpravu (minimálně 20 minut) a není vhodné po její konzumaci pít alkoholické nápoje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-sbirat-vyuzit-supinovku-kostrbatou-atlas-hub.html