jaktak.cz

Jak na linecké bez vykrajování a slepování | recept na (nejen) vánoční linecké sušenky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na linecké bez vykrajování a slepování | recept na (nejen) vánoční linecké sušenky. Linecké pečivo patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva a nejen vánočního, i přes rok si ho občas upečeme nebo koupíme v cukrárně, kde je také běžně k dostání bez ohledu na roční dobu. Linecké zkrátka Češi milují. Jenže znáte to, někdy není čas nebo prostor na zdlouhavé vyvalování, vykrajování a následné slepování. Pokud jste právě v takové situaci, a přesto si linecké nechcete odepřít, máme pro vás pár rad, jak zkrátit pracovní postup, a i tak si skvěle pochutnat.

 

Co je potřeba

  • 70 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 210 hladké mouky
  • 2 žloutky
  • trocha citronové kůry, vanilkový cukr
  • marmeláda na plnění

První krok je stejný jako na jakékoli jiné vánoční vykrajované pečivo nebo křehké těsto, tomu se vyhnout nelze. Suroviny vložíme do mísy a zpracujeme v hladké těsto, pokud jste šťastnými majiteli robota, můžete těsto nechat vypracovat jeho. Jakmile vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň do druhého dne odležet.

Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rukama těsto rozpracujeme. Rozdělíme ho na poloviny a rukama vyválíme váleček o průměru asi 2 cm. Poté ostrým nožem nakrájíme na kolečka, jejich tloušťku můžete zvolit dle své chuti.

Kolečka položíme na plech vyložený pečicím papírem. Prsty namočíme do mouky a vymačkáme středy jednotlivých koleček. Pokud najdete doma vhodný nástroj, můžete jím důlky vyrobit, budou hezky symetrické. Kolečka nechte zcela zchladnout. Teprve poté důlky vyplňte marmeládou. Hodí se nějaký kyselejší druh, např. rybízová, ale skvěle se osvědčila i marmeláda z mirabelek.

Jakmile plech zaplníme, vložíme ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 15 minut, dokud kolečka nezrůžoví. Délka pečení se odvíjí od velikosti každé sušenky. Proto od trouby neodcházejte a raději pečení kontrolujte.

Linecké sušenky skladujeme jako klasické linecké pečivo. Pokud je v suchu a chladu, vydrží poměrně dlouho.  


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-linecke-bez-vykrajovani-slepovani-recept-na-nejen-vanocni-linecke-susenky.html