jaktak.cz

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept. Vláčné, táhlé, měkké a máslově jemné smetanové karamelky, jejichž výjimečnost v tomto případě tkví v přidané kávě, která elegantně vyváží až přílišnou sladkost klasických karamelek.

Co je potřeba

  • 300 ml kondenzovaného neslazeného mléka (10%)
  • 100 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 lžičky instantní kávy

Krok 1

Veškeré ingredience dejte do hrnce s nepřilnavým povrchem a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte po dobu 50–55 minut, přičemž by směs měla opravdu jen pomalu a lehce probublávat.

Zpočátku nemusíte míchat tak intenzivně, ovšem ke konci, kdy se suroviny dokonale propojí, hmota začne houstnout a získá krásně karamelovou barvu, míchání zrychlete.

K přípravě pevných, tvrdších karamelek, směs takto pozvolna vařte až dvě hodiny. Platí zde, že čím déle směs vaříte, tím budou výsledné karamelky tužší.

Krok 2

Jakmile je směs táhlá a vláčná, hrnec odstavte a teplou směs ještě 3–5 minut metličkou svižně prošlehávejte. Tím ještě zhoustne.

V této fázi raději otestujte správnou hustotu tím, že trochu směsi kápnete na talířek a pokud během 3 minut zatuhne, je vše připraveno, ale pokud zůstane tekutá, vraťte hrnec na sporák a ještě chvíli za stálého míchání zahřívejte.

Krok 3

Připravenou karamelovou hmotu urovnejte do formy vyložené pečicím papírem a nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Poté ji do druhého dne uložte do lednice.

Z vychlazené hmoty pak navlhčenou lžičkou odkrajujte nočky, které v namočených dlaních zlehka dotvořte do úhlednějšího tvaru. Pokud jste směs vařili déle s cílem mít karamelky tvrdší, směs pak krájejte ostrým navlhčeným nožem na obdélníčky.

  • Stejně dokonale jako káva vyváží sladkou chuť i zakomponované tmavé kakao. Ovšem někdy přijde k chuti i klasická sladká karamelka, tedy bez kávy či kakaa. V takovém případě je můžete provonět trochou skořice či jím dát vanilkový nádech přidáním zrníček z vanilkového lusku. 

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-polske-karamelky-zname-jako-krowki-recept.html