jaktak.cz

Jak upéct čokoládový brownie dort s dýňovou cheesecake nádivkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct čokoládový brownie dort s dýňovou cheesecake nádivkou | recept. Fenomenální moučník, v němž se snoubí dva mimořádně oblíbené dezerty a současně i dvě mimořádné chutě. Hořká čokoláda zastoupená v prvotřídně vláčném brownies a perníkem provoněné dýňově pyré v cheesecake nádivce je spojením přímo dechberoucím.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě s průměrem 23 cm

Na čokoládovou brownie vrstvu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 vajíčka
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g tmavého kakaa
  • 150 g třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli

Na dýňovou cheesecake vrstvu:

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 120 g smetanového sýru typu Gervaise, Philadelphie či lze i pomazánkového másla
  • 120 g dýňového pyré

Krok 1

Čokoládu nalámejte na menší kousky a společně s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Poté nechejte vychladnout.

Čokoládu s máslem můžete rozpouštět i v mikrovlnné troubě – pomalu při nízkém výkonu s tím, že směs po chvilkách promíchávejte.

Krok 2

Vajíčka s cukrem a solí vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané světlé pěny.

Krok 3

Za stálého šlehání pomalu přilévejte zchladlou čokoládu.

Krok 4

V míse smíchejte mouku s kakaem.

Krok 5

Do této sypké směsi pak zlehka zapracujte čokoládovou směs a vytvořte vláčné těsto.

Krok 6

Stěrkou těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem, čímž máte základ připravený a naplněnou formu tedy odložte stranou.

Krok 7

Nyní si smícháním dýňového pyré, smetanového sýru, cukru a perníkového koření připravte dýňovou nádivku.

Krok 8

Tu pak lžičkou rovnoměrně rozmístěte na čokoládové těsto ve formě.

Krok 9

Vidličkou několikrát protáhněte tak, aby se čokoládová složka lehce promíchala s dýňovou a vzniklo lákavé mramorování.

Takto připravené vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) a pečte 45–50 minut. Po upečení nechejte ve formě zcela vychladnout, dojít a zpevnit.

Ke konci uvedené doby k pečení by se na dortu měla vytvořit lesklá a mírně křupavá vrstva, přičemž vnitřek by měl zůstat lehce mazlavý. Dort bude tedy vypadat jako nedopečený, příliš mokrý, ale je to tak v pořádku a zbytečně jej nedopékejte. Byl by pak po vychladnutí tvrdý a vysušený.

  • Přidáním lžíce perníkového koření i do čokoládového těsta rozhodně nic nezkazíte. Ba naopak. Dort bude o to více voňavý a chuťově lépe prolnutý.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-cokoladovy-brownie-dort-s-dynovou-cheesecake-nadivkou-recept.html