jaktak.cz

Jak upéct troubový bramborák, aneb slaný bramborový koláč s balkánským sýrem

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct troubový bramborák, aneb slaný bramborový koláč s balkánským sýrem.  Tento jednoduchý koláč inspirovaný oblíbenou českou specialitou ze strouhaných syrových brambor, česneku a majoránky je opravdu výtečnou pochoutkou. Na rozdíl od klasického smaženého bramboráku je však zdravější. Je pečený v troubě, bez zrnka mouky a k dokonalosti vyladěný orestovanou cibulkou se slaným sýrem.

Co je potřeba

  • 1 kg syrových brambor
  • 2 velké cibule
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g balkánského sýru (z toho 100 g do těsta a 100 g na posypání)
  • 3 lžičky majoránky
  • 3 lžičky celého kmínu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechejte chvíli odstát, aby pustily šťávu.

Krok 2

Mezitím na másle dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli.

Krok 3

K dokonale osmažené cibuli přidejte vymačkané brambory, dost osolte i opepřete a přibližně 5 minut opékejte tak, aby se nastrouhané kousky lehce opekly a změkly.

Krok 4

Obsah pánve pak přesuňte do vetší mísy a ochuťte kmínem, majoránku i prolisovaným česnekem. Důkladně promíchejte a nechejte trochu zchladnout.

Krok 5

Do bramborové směsi poté vmíchejte rozšlehaná vajíčka a 100 g nahrubo nastrouhaného sýru.

Krok 6

Promíchané bramborové těsto urovnejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem či labužnicky vymazaného sádlem, povrch uhlaďte a zasypte zbylým sýrem rozdrobeným na kousky. Takto pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 35–40 minut tak, aby byl povrch lehce křupavý a sýr zlatavě opečený.

Upečenou bramborovou pochoutku podávejte buď teplou či zastudena, nakrájenou na řezy a servírujte k ní jakýkoliv zeleninový salát, nejlépe však sladkokyselý zelný salát. S tím je troubový bramborák opravdu delikatesní.

  • Se sádlem použitým na osmažení cibulky je výsledná chuť pečeného bramboráku o něco intenzivnější, sladěnější a stylovější.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-troubovy-bramborak-aneb-slany-bramborovy-kolac-s-balkanskym-syrem.html