jaktak.cz

Jak udělat karlovarský knedlík | recept na přílohu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat karlovarský knedlík | recept na přílohu. Karlovarský knedlík si můžete dopřát nejen v Karlových Varech, tento druh přílohy se totiž vaří v restauracích po celé republice. Lze se s nimi setkat i v nabídce supermarketů. Podle našeho receptu si ho můžete připravit i doma, není to tak těžké. Rozhodně je mnohem snadnější než klasický knedlík z kynutého těsta, odpadá totiž kynutí, na kterém si nezkušená kuchařka často „vyláme zuby“. Karlovarský knedlík se hodí k pečenému masu i omáčkám stejně dobře jako klasický knedlík.

Co je potřeba

  • 270 g másla
  • špetka soli
  • 6 vajec
  • 500 ml mléka
  • 560 g polohrubé mouky
  • 200 g housky
  • 20 g másla na potření potravinářské folie
  • hrst nasekané petrželové natě 

Krok 1

V kastrůlku rozpusťte 200 g másla a dorůžova na něm osmažte na kostičky nakrájené housky. Nechte je vychladnout před dalším krokem.

Krok 2

Oddělte bílky a žloutky ze 6 vajec. Žloutky utřete se 70 g másla a špetkou soli do pěny. Po lžících postupně přidávejte mouku, mléko a nasekanou petržel.

Krok 3

Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do připravené směsi zapracujte osmaženou housku a nakonec těsto zlehčete ušlehaným bílkovým sněhem

Krok 4

Potravinářskou folií potřete máslem a z těsta vytvarujte knedlík, pevně ho zarolujte a konce folie pevně svažte nití, aby se knedlík ve vodě nerozpadl.Knedlík vložte do vroucí vody a vařte zhruba 30 minut. V polovině varu ho opatrně otočte. Uvařený knedlík krájejte překříženou nití. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-karlovarsky-knedlik-recept-na-prilohu.html