jaktak.cz

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník. Dýňové pyré dodá perníku skvělou chuť a vláčnost a zároveň tento moučník obohatí o mnoho cenných látek. Pro přípravu dýňového perníku lze využít takřka jakýkoliv druh dýně (kromě špagetové). Pokud nemáme čerstvou dýni, lze použít zavařené dýňové pyré, které nám usnadní práci a zkrátí čas přípravy.

Co je potřeba

  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku kefíru
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce dýňového koření (směs mleté skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky soli

Krok 1

V míse ušleháme změklé máslo s třtinovým cukrem, poté přidáme vejce jedno po druhém a vždy směs dobře promícháme. Posléze vmícháme kefír, med a dýňové pyré.

Krok 2

V jiné míse smícháme špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, solí a dýňovým kořením. Následně sypkou složku nasypeme do tekuté a vše důkladně promícháme v hladké těsto.

Krok 3

Těsto nalijeme do formy či menšího plechu, který jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, případně vyložili pečicím papírem, a rovnoměrně jej rozetřeme.

 

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník pečeme zhruba 30 minut, poté vyzkoušíme pomocí špejle či párátka, jestli je dostatečně upečený.

Krok 4

Před podáváním necháme perník vychladnout. Dýňový perník je výborný samotný (třeba posypaný třtinovým moučkovým cukrem), lze jej však natřít oblíbeným džemem či povidly, přelít dýňovým sirupem nebo ozdobit čokoládovou polevou a ořechy.

Do těsta je možné přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo pražená dýňová semínka.

 

Pro přípravu moučníků se skvěle hodí máslová či muškátová dýně, ale klidně můžete použít i dýni hokkaido či velkoplodou dýni.

 

Pokud chcete dosáhnout tmavší barvy, přidejte několik lžic kakaa jako u klasického perníku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-dynovy-pernik-recept-na-moucnik.html