jaktak.cz

Jak na cukroví z bramborového těsta | levný recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na cukroví z bramborového těsta |  levný recept. Bramborové těsto se nehodí pouze na placky nebo knedlíky. Skvěle se uplatní i ve vánočním cukroví. Že nevěříte? Vyzkoušejte si následující recept. Překvapivě totiž křehké bramborové těsto výborně ladí s čokoládovou náplní a polevou. Neprohloupíte, pokud ho po upečení slepíte i „obyčejnou“ marmeládou. Díky jednoduchým ingrediencím pak jde i o poměrně levný recept, kde zužitkujete zbylé vařené brambory.   

Co je potřeba

  • 250 g vařených brambor
  • 250 g tuku (máslo, Hera)
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g čokolády
  • 30 g másla 

Výroba bramborového cukroví se postupem neliší od běžného cukroví. Do mísy nebo na vál nasypeme mouku a sůl, přidáme nastrouhané vařené brambory a tuk rozkrájený na kousky. Zpracujeme na hladké těsto. Kdyby se příliš lepilo, můžete ještě trochu přidat mouku. Lepší však je chvíli vytrvat v zadělávání, lepek z mouky potřebuje trochu času, aby se začal uvolňovat. Když přisypete mouku příliš brzy, může se stát, že těsto bude příliš hutné. Jakmile se dopracujete k hladkému těstu, zabalte ho klasicky do fólie a nechte v chladu odležet, minimálně půl hodiny, ale počká na vás v lednici i dva dny. 

Těsto pak rozdělte na menší části a vyválejte asi na tloušťku lineckého. Záleží i na vaší invenci a chuti, jak silné pláty máte rádi. Vykrájejte kolečka nebo kytičky a rozložte je v pravidelných rozestupech na plech s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C  a pečte dorůžova zhruba 10 až 15 minut. Hotové upečené kousky nechte zcela zchladnout. 

Na náplň si rozpusťte čokoládu s máslem. Můžete tak učinit ve vodní lázni nebo klidně opatrně v mikrovlnce, jen raději na nižší teplotu, abyste čokoládu nepřipálili. Tuto jednoduchou náplň můžete ozvláštnit lžící rumu nebo oblíbeného likéru. Poté ji nechte krátce zchladnout. Náplň mažte na kolečka a přiklopte druhým suchým.

Poté trochu náplně rozetřete jako polevu na vrch a posypte zdobením dle vlastní fantazie. Bramborové cukroví s čokoládovou polevou potřebuje pár dní odležet, aby se chutě propojily a těsto zkřehlo. Uchovávejte na suchém chladném místě. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-cukrovi-z-bramboroveho-testa-levny-recept.html