jaktak.cz

Jak na snadný delikátně kávový Kofila koláč

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na snadný delikátně kávový Kofila koláč. Stará dobrá a stále oblíbená čokoládová tyčinka s plně kávovou chutí jako součást nadýchaného a vláčného koláče, jehož intenzita je podpořena i samotnou kávou, je opravdu skvostným moučníkem, ke kterému snad už ani kávu vařit nemusíte.

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 4 lžíce silné uvařené kávy + 2–3 lžíce na závěrečné pokapání
  • 1 máslo
  • 6 čokoládových tyčinek Kofila

Krok 1

Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte máslo s nalámanými čokoládovými tyčinkami. Po dokonalém propojení nechejte chladnout.

Krok 2

Žloutky oddělte od bílků a ke žloutkům do mísy přisypejte krupicový cukr. Společně vyšlehejte do nadýchané pěny, přičemž si můžete vypomoci i elektrickými metlami.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Krok 3

Do žloutkové pěny po částech zapracujte mouku, kypřící prášek a uvařenou kávu.

Krok 4

K rozpracovanému, částečně promíchanému těstu přidejte vyšlehaný sníh z bílků a zlehka promíchejte.

Krok 5

Na závěr těsto obohaťte zchladlou čokoládovo-máslovou směsí a vše vymíchejte do litého, vláčného těsta.

Krok 6

Těstem vyplňte vymazaný či pečicím papírem vyložený plech s vyššími okraji a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 30–35 minut.

Krok 7

Okamžitě po vytažení z trouby ještě horký koláč pokapejte kávou a nechejte vychladnout.

Kávu můžete příjemně ochutit a provonět i trochou rumu.

  • Oceníte-li i přes poměrně výraznou kávovou chuť ještě o něco intenzivnější, přisypejte do těsta také 1–2 lžičky instantní kávy.
  • Moučník můžete dle své chuti ozdobit i jakoukoliv čokoládovou polevou, nejlépe však hořkou.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-snadny-delikatne-kavovy-kofila-kolac.html