jaktak.cz

Jak upéct rohlíčky z kynutého těsta s náplní | recept na slané i sladké pečivo

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct rohlíčky z kynutého těsta s náplní | recept na slané i sladké pečivo. Kynuté těsto podle následujícího receptu se hodí na pečivo s náplní, ať už slanou nebo sladkou. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně na program kynutí. Pečivo se hodí k jídlu během dne i jako pohoštění pro přátele.

Co je potřeba

  • 350 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 vejce
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 7 g sušeného droždí

náplň podle vlastního uvážení

vejce na potření

libovolný posypOba druhy

Krok 1

Při přípravě těsta v domácí pekárně do nádoby vlijte mléko, olej, ocet, přidejte cukr, sůl a mouku promíchanou s droždím. Nastavte program kynutí a pekárna se o těsto postará sama. 

Při ručním zadělávání do mísy prosijte mouku, sušené droždí, cukr sůl a tekutiny. Vymíchejte těsto a nechte jej na teplém místě zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout. Mléko přidávejte opatrně, je možné, že nebude třeba celých 350 ml – odvíjí se to podle obsahu lepku v mouce.

Krok 2

Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a vyválejte buď obdélník, ze kterého budete péci šneky, nebo kruh. Vyválené těsto by mělo být na tloušťku asi 0,5 cm. Obdélník naplňte libovolnou náplní a srolujte. Pak ostrým nožem nakrájejte na stejně velké kousky. Rukou je upravte do kulatého tvaru a pokládejte na plech s papírem na pečení. Šneky můžete naplnit makovou, ořechovou, jablečnou nebo tvarohovou náplní. Těsto stačí také potřít rozpuštěným máslem a bohatě posypat skořicovým cukrem. Chcete-li mít slané pečivo, zvolte náplň podle chuti.

Krok 3

Rozhodnete-li se pro rohlíčky, těsto vyválené do kruhu rozdělte na 8 dílů. Náplň položte na širší stranu (na vnější okraj kruhu) a těsto rolujte směrem ke středu. Vzniknou rohlíčky, které také pečte na plechu s pečicím papírem. Rohlíčky mají tu výhodu, že z nich náplň nevytéká a může být tedy řidší. Plňte povidly, nutellou a jinými sladkými nádivkami. Slanou náplň můžete udělat ze sýrů, slaniny, šunky, vajec i hub.

Krok 4

Slanou i sladkou variantu pečiva potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 180 °C. Slané pečivo můžete před pečením posypat kmínem, sezamem nebo hrubou solí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-rohlicky-z-kynuteho-testa-s-naplni-recept-na-slane-i-sladke-pecivo.html