jaktak.cz

Jak udělat kávový krém a polevu | recepty ze staré kuchařky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat kávový krém a polevu | recepty ze staré kuchařky. V našem článku najdete recept na kávový krém a polevu z kuchařky vydané v roce 1928. Text je ponechán bez úprav tak, jak je v knize. Jen dekagramy jsem převedla na gramy. Návod je dobře srozumitelný a tak není třeba žádné dodatečné vysvětlení a možná, že ho někteří z vás vyzkoušejí na vánoční dort nebo cukroví.

Na misku dáme 250 g jemného práškového cukru, přidáme 4–5 lžic silné dobré kávy, trochu tekutiny z páleného cukru a několik lžic studené vody. Vše řádně promícháme, aby nebyla poleva ani příliš hustá, ani příliš řídká. Nejlépe jest kápnouti několik kapek polevy na dort, a neroztéká-li se příliš, jest dosti hustá. Pak nalijem polevu na dort a necháme ji na teplém místě zaschnouti. Ozdobíme umělými kávovými zrnky od cukráře, vkusně na povrchu dortu srovnanými.

Na rendlíku vaříme čtvrt litru černé kávy a 100 g cukru; zvlášť v hrnku rozkverláme 5 lžic vody s 2 žloutky a 90 g mouky (nejlepší jest bramborová mouka škrobová). Do rozkverlaného přilijeme naběračku té vřící kávy, dobře to rozkverláme a teprve nyní to vlijeme do ostatní vřící černé kávy s cukrem, stále kverlajíce, aby se nám krém nesrazil. Jakmile zahoustne, odstavíme ho s plotny a vařečkou třeme, až vychladne. Na míse třeme 60–100 g másla s 30 g tlučeného cukru; k utřenému přidáváme po lžících vychladlý uvařený krém, a třeme tak dlouho, až jest hmota úplně hladká. Upotřebíme ho jako každého jiného máslového krému. Je stejně chutný, ale levnější.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-kavovy-krem-polevu-recepty-ze-stare-kucharky.html