jaktak.cz

Jak připravit bramborovou roládu s uzeným masem | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit bramborovou roládu s uzeným masem | recept. Bramborová roláda se připravuje podobně jako bramborové knedlíky plněné uzeným masem, jen naplněný plát těsta svineme do rolády. Roládu můžeme taktéž podávat s dušeným zelím či špenátem, případně ji posypat na sádle osmaženou cibulkou.

Co je potřeba

Co je potřeba na bramborové těsto:

  • 600 g brambor dopředu uvařených ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g krupice – špaldové či pšeničné
  • 1 vejce
  • sůl

 

Na naplnění rolády budeme potřebovat:

  • asi 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe vepřové krkovice)
  • kukuřičná strouhanka dle potřeby
  • případně 2 lžíce sádla a 1 středně velká cibule, pokud maso před plněním rolády budeme smažit na cibulce

 

Krok 1

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V míse je smícháme s moukou, krupicí, vejcem a přiměřeným množstvím soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.

 

Krok 2

Z těsta na pomoučeném vále vyválíme asi 0,5 cm silný plát, poklademe ho nadrobno pokrájeným či pomletým vařeným uzeným masem, které poté posypeme kukuřičnou strouhankou. Já jsem pro lepší chuť nadrobno nakrájené uzené maso nejprve osmažila spolu s cibulkou na sádle dozlatova a směs jsem před plněním rolády nechala zchladnout. Naplněný plát svineme do pevné rolády. Okraje rolády zacelíme.

 

Krok 3

Roládu volně zabalíme do čisté utěrky, její konce svážeme kuchyňskou nití a váleček vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Další možností je zabalit roládu do potravinářské fólie.

 

Roládu vaříme asi 20 minut, poté ji vyjmeme z vody, vybalíme z utěrky a nakrájíme ji na plátky.

 

Bramborovou roládu s uzeným masem podáváme s dušeným zelím či špenátem.

 

Bramborovou roládu lze vařit také v páře.

Bramborová roláda se dá úspěšně plnit také mnoha jinými ingrediencemi – špenátem, šunkou a sýrem, mletým masem, houbami, apod.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-bramborovou-roladu-s-uzenym-masem-recept.html