jaktak.cz

Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept. Křehké, lahodně sladké koláčky z vyšlehaného olejového těsta, v nichž se pojí vanilka s intenzivní chutí ořechů, jsou v doplnění hořké čokolády úžasně harmonickým cukrovím.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 80–90 menších koláčků

  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek

(zbylý bílek následně využijete ke zdobení)

  • 180 ml oleje
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na oříškové zdobení:

  • 1 bílek
  • 70–100 g mletých vlašských ořechů

Na čokoládovou tečku:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 0,5 cm plátek másla

Krok 1

V míse metličkou vyšlehejte 1 vajíčko s 1 žloutkem, přičemž bílek vyklepněte do menší misky a odložte jej stranou na později.

Krok 2

K vyšlehaným vajíčkům přilije olej a opět prošlehejte.

Krok 3

Přisypejte krupicový i vanilkový cukr, provoňte vanilkovým aroma a společně vše závěrečně prošlehejte.

Krok 4

Do základu pak postupně zapracujte všechnu mouku s práškem do pečiva a vytvořte mastnější, ovšem nelepivé hladké těsto. Těsto je krásně tvárné a výborně se s ním pracuje.

Krok 5

Z těsta následně v dlaních tvořte malé kuličky, polovinu  namočte prošlehaném bílku a ihned ponořte do mletých ořechů, které se na bílek přilepí.

Krok 6

Takto obalené kuličky skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a druhým koncem vařečky s širší rukojetí do nich udělejte důlek.

Poté vložte do předehřáté trouby na 170  °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 15 minut až zespodu zezlátnou. Z trouby je vyjměte ještě trochu měkčí a nechejte na plechu pár minut dojít. Pak je přesuňte na mřížku a nechejte zcela vychladnout.

V průběhu pečení koláčky nabydou a důlek se tak vyplní těstem. Proto po 5–10 minutách pečení vařečkou důlek obnovte. Jde to snadno, jelikož koláčky jsou v tu dobu ještě měkké a původní důlek je znatelný.

Krok 7

V průběhu pečení a chladnutí rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev nalámanou čokoládu s plátkem másla.

Krok 8

Rozpuštěnou čokoládou naplňte cukrářský sáček či zdobičku a vyplňte důlek upečených zchladlých koláčků. Při pokojové teplotě nechejte zatuhnout a následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

  • Výjimečného sladění dosáhnete i za pomoci kešu oříšků a mléčné čokolády, s nimiž jsou výsledné koláčky jemnější a sladší.  

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-krehke-kolacky-s-orisky-cokoladovou-teckou-recept.html