jaktak.cz

Jak na domácí pivní sirup proti kašli | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na domácí pivní sirup proti kašli | recept. Domácí medicína v podobě tohoto pivního sirupu s hořko-sladkou chutí a znatelným karamelovým akcentem je sice ojedinělým, avšak výjimečným a nebývale chutným lékem proti kašli a nepříjemnému pálení v krku.

Co je potřeba

  • 200 g hnědého cukru
  • 3–4 větší bobkové listy
  • 500 ml světlého piva 

 

Krok 1

Hnědý cukr nasypejte do hrnce s nepřilnavým povrchem a na mírném ohni jej za stálého míchání nechejte zcela rozpustitdo konzistence táhlého, tekutějšího karamelu. Rozpuštění potrvá cca 10–15 minut, kdy cukr začne tvořit malé tvrdší hrudky, které se postupným mícháním a působením tepla přemění v táhlý karamel.  

Krok 2

Jakmile bude cukr rozpuštěný, začněte velice pomalu přilévat pivo pokojové teploty. Směs stále míchejte. Po dolití celého piva dále míchejte a nechejte přibližně 10 minut vařit.

Krok 3

Po uvedené době do základu přidejte bobkové listy a dalších 10–15 minut redukujte.

Krok 4

Následně bobkové listy vyndejte a táhlý sirup černé barvy přelijte do čisté lahvičky. Uchovávejte v lednici a v případě potřeby užívejte jednu polévkovou lžíci 3× denně.

  • Sirup je výborným lékem i pokud je připravený z voňavého tymiánu.
  • Pokud se vám v druhé fázi přípravy, při dolévání piva, utvoří z táhlého karamelu tvrdá hrouda, buďte trpěliví. Lehce zvyšte plamen tak, aby směs výrazněji bublala a míchejte, dokud se tvrdý kus karamelu opět nerozpustí. Zkaramelizovaná hrudka je stále jen cukr, který se v teplé tekutině nakonec vždy rozpustí.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-pivni-sirup-proti-kasli-recept.html