jaktak.cz

Jak upéct žíhanou bábovku s kokosem a mákem | recept na oblíbený moučník

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct žíhanou bábovku s kokosem a mákem | recept na oblíbený moučník. Dvoubarevná bábovka v neobvyklém kokosovo-makovém pojetí je velice efektním odklonem od tradičního kakaového mramorování. Osloví především božských spojením intenzivního máku s jemným kokosem a zároveň i neuvěřitelnou vláčností podpořenou větším množstvím přidaného mléka.

Co je potřeba

K odměřování použijte hrnek s objemem 250 ml

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ¾ hrnku oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek mletého máku

Krok 1

Celá vejce šlehejte elektrickými metlami s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a ze směsi se nestane světlá nadýchaná pěna.

Krok 2

Za stálého šlehání pak současně přilévejte olej a přisypávejte vanilkový cukr.

Krok 3

Do napěněného základu postupně vařečkou přimíchávejte mouku se souběžným přiléváním mléka a vymíchejte řídké těsto.

Krok 4

Těsto rozdělte na polovinu, přičemž do jedné vmíchejte mák a do druhé kokos.

Krok 5

Do řádně vymazané a vysypané bábovkové formy (silikonovou stačí jen lehce vytřít olejem) naneste polovinu kokosového těsta.

Krok 6

Poté polovinu makového a postup zopakujte. Na závěr navrstvená těsta lehce protáhněte vidličkou, čímž vytvoříte efektní žíhování.  Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 60 minut. Před vytažením z trouby raději zkontrolujte propečení špejlí. Jakmile ji vytáhnete z těsta suchou bez vlhkých drobečků, bábovka je hotová.

Upečenou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyklopte, nakrájejte na dílky a servírujte poprášenou moučkovým cukrem.

  • Luxusně jemné a plné chuti dosáhnete, jestliže 1 hrnek mléka vyměníte za hrnek smetany na vaření, ještě lépe však smetany ke šlehání.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zihanou-babovku-s-kokosem-makem-recept-na-oblibeny-moucnik.html