jaktak.cz

Jak upéct slanou bublaninu se sušenými rajčaty, šunkou a ochuceným špenátem

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct slanou bublaninu se sušenými rajčaty, šunkou a ochuceným špenátem. Jemné nadýchané těsto z vyšlehaných vajíček, ovesných vloček a špaldové mouky, do kterého během pečení částečně propadne česnekem ochucený špenát, je v doplnění výrazných sušených rajčat a šunky nebývale chutným slaným koláčem.

Co je potřeba

Na ochucený špenát:

  • 1 sáček mraženého sekaného špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3–4 stroužky česneku

Na těsto: (k přípravě použijte hrnek s objemem 250 ml)

  • 4 vajíčka
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř k dochucení
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g šunky

Krok 1

Ze všeho nejdříve na pánvi s olejem zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a začněte tak s přípravou špenátu, který potřebuje k dalšímu zpracování zchladnout.

Krok 2

K orestované cibuli přidejte vody zbavený rozmrazený špenát s prolisovanými stroužky česneku a za občasného promíchání prohřejte až se česnek rozvoní. Pak odložte stranou a nechejte chladnout.

Krok 3

Ve vyšší nádobě vyšlehejte elektrickými metlami vajíčka s mlékem a olejem do jemné nadýchané pěny.

Krok 4

Postupně přisypejte mouku, mleté vločky, prášek do pečiva, a ochuťte oreganem, solí a pepřem.

Krok 5

Litým těstem vyplňte plech či pečící formu předem vyloženou pečicím papírem.

Krok 6

Na těsto navrstvěte zchladlý ochucený špenát.

Krok 7

Navrch rozmístěte na kousky nakrájená sušená rajčata.

Krok 8

Na závěr pak ozdobte šunkou nakrájenou na kostičky.

Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 30–40 minut, kdy je šunka krásně opečená a těsto upečené. Přesná doba pečení záleží na výšce těsta, respektive na velikosti zvolené pečicí formy.

  • Šunku lze labužnicky vyměnit za intenzivnější slaninu, nebo ji úplně vynechat a vršek koláče posypat sýrem. Úžasný je například balkánský sýr nebo výrazná niva.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slanou-bublaninu-se-susenymi-rajcaty-sunkou-ochucenym-spenatem.html