jaktak.cz

Jak upéct křehké ovesné sušenky s brusinkami a čokoládou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct křehké ovesné sušenky s brusinkami a čokoládou | recept. Hořká čokoláda a lehce nakyslé brusinky zakomponované do karamelově sladkého a máslově jemného sušenkového těsta z vloček, jsou zárukou plné, harmonicky vyvážené chuti, která se s podporou skořice a vanilky zaslouží o okouzlující a nesmírně voňavý doplněk k odpolední kávě.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 40 ovesných sušenek

  • 125 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 60 g vlašských ořechů
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 120 g sušených brusinek
  • 50 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • ½ lžičky mleté skořice

Krok 1

Změklé máslo nejdříve samostatně prošlehejte elektrickými metlami, aby bylo krémovité a pak postupně přidávejte krystalový, třtinový i vanilkový cukr.

Krok 2

Do máslového základu vmíchejte žloutek.

Krok 3

Přisypejte mouku s ovesnými vločkami, najemno drcenými ořechy a současně s práškem do pečiva propracujte.

Krok 4

Do rozpracované hmoty nakonec vmíchejte brusinky s čokoládou nasekanou na menší kousky a směs provoňte skořicí.

Platí zde, že čím menší kousky čokolády, tím soudržnější sušenky.

Krok 5

V dlaních z hmoty tvarujte pevné, kompaktní placičky, které ve větších rozestupech skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C) 12–15 minut (záleží na velikosti vašich sušenek).

Po vytažení z trouby je nechejte na plechu cca 2 minuty dojít a poté dejte na mřížku vychladnout.

  • Intenzivnější karamelový nádech sušenkám dodáte, pokud dávku krupicového cukru nahradíte třtinovým a sušenky tak připravíte zcela z něj.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-krehke-ovesne-susenky-s-brusinkami-cokoladou-recept.html