jaktak.cz

Jak připravit burritos s mletým masem a zeleninou | recept z mezinárodní kuchyně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit burritos s mletým masem a zeleninou | recept z mezinárodní kuchyně. Burrito tvoří tradiční součást mexické kuchyně. Jedná se o pšeničnou tortillu plněnou masem, zeleninou a dalšími ingrediencemi. Výsledný pokrm je velmi sytý. Pro jeho přípravu jsou vhodnější právě pšeničné tortilly, které jsou pružnější. Pokud byste chtěli použít tortillu kukuřičnou, je třeba jí před rolováním dodat potřebnou vlhkost, aby se nelámala. Následující kroky vás seznámí s receptem na burritos s mletým masem a zeleninou.

 

 

Co je potřeba

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce koření na burritos či tacos (případně použijte vlastní směs koření – např. mletá sladká či uzená paprika, chilli koření, černý pepř, mletý koriandr, římský kmín, mletý sušený zázvor, sušená cibule a česnek, oregano, rozmarýn, nové koření, muškátový oříšek)
  • 5 lžic pasírovaných rajčat
  • ½ hrnku sterilované kukuřice
  • ½ hrnku sterilovaných fazolí (černých či červených)
  • 6 ks pšeničných tortill o průměru 25 cm
  • zelenina k naplnění tortill dle chuti – např. listový salát, červená cibule, rajčatová salsa či quacamole
  • zakysaná smetana a chilli omáčka k podávání
  • čerstvý koriandr či jiné bylinky
  • případně sýr k zapečení (např. čedar) – asi 100–150 g

 

Krok 1

Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i na plátky pokrájený česnek. Následně přidáme mleté maso a osmažíme jej. V průběhu smažení maso rozmačkáme na menší kousky a jakmile začne získávat hnědou barvu, ochutíme jej solí, kořením a pasírovanými rajčaty. V případě potřeby přilijeme spolu s rajčaty i 2 lžíce vody.

 

Krok 2

Necháme odpařit většinu tekutiny, poté do masa vmícháme sterilovanou kukuřici a fazole zbavené nálevu, a pánev stáhneme z plotny.

 

Krok 3

Masovou směs necháme asi 10 minut zchladnout, poté ji můžeme použít k naplnění tortill.

Každou tortillu naplníme v její horní polovině (ne až k okrajům) optimálním množství masové směsi, přidáme zeleninu, sýr, a tortillu posléze složíme – nejprve přehneme levou stranu tortilly, poté horní a spodní a nakonec srolujeme stranu pravou tak, abychom vše zabalili. Naplněné tortilly zabalíme do alobalu a dáme je zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 15–20 minut.

 

Krok 4

Pokud burritos nechcete zapékat, je vhodné tortilly před plněním ohřát. Po naplnění je pak můžeme ihned podávat.

Burritos podáváme se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a chilli omáčkou (podle chuti).

 

 

V originálních receptech se do tortilly často přidává i vařená rýže, pokrm je poté ještě sytější.

Pasírovaná rajčata lze nahradit 2 lžícemi rajčatového protlaku.

Burritos můžeme po naplnění zapéct i na pánvi.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-burritos-s-mletym-masem-zeleninou-recept-z-mezinarodni-kuchyne.html