jaktak.cz

Jak připravit salát z vařené kořenové zeleniny a šťavnatých jablek | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit salát z vařené kořenové zeleniny a šťavnatých jablek | recept. Jedinečný salát z jemné, příjemně aromatické a lehce nasládlé kořenové zeleniny, zelené petrželky a šťavnatých jablek, který v kontrastu poměrně výrazné a netypicky laděné jogurtové zálivky získá impozantní, veskrze neotřelou a dokonale vyváženou chuť.

Co je potřeba

  • 500 g uvařeného celeru
  • 700 g uvařené mrkve
  • 2 menší jablka
  • 2 hrsti čerstvé petrželky
  • 300–400 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti a s ohledem na sójovou omáčku

Krok 1

Uvařenou a vychladlou kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a společně promíchejte v salátové míse.

Krok 2

Následně přidejte na malé kousky nakrájená, oloupaná jablka s nasekanou petrželkou.

Zde můžete použít oba druhy petrželky, jak kudrnku, tak hladkolistou, ovšem doporučuji hladkolistou, s níž je salát chuťově plnější.

Krok 3

Nyní v misce smíchejte smetanový jogurt s hořčicí, sójovou i worcesterovou omáčkou, citronovou šťávou a olejem.

Pokud máte raději saláty mokřejší s větším množství spojovací složky, přidejte jogurtu více.

Krok 4

Vymíchanou zálivku pak dobře promíchejte se základem v míse a nechejte pár hodin v lednici odležet a vychladit.

Jak chutí, tak barvou salát báječně zpestří a pozvedne zelená cibulka, která zvýrazní kontrast nasládlé zeleniny a delikátní jogurtové zálivky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-z-varene-korenove-zeleniny-stavnatych-jablek-recept.html