jaktak.cz

Jak připravit pomazánku z pečené ryby a kořenové zeleniny | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit pomazánku z pečené ryby a kořenové zeleniny | recept. Toto méně obvyklé pojetí rybí pomazánky připravené z pečené ryby namísto rybí konzervy vás velice mile překvapí svou lehkostí, šťavnatostí a fantastickou chutí. Intenzivní kořenová zelenina propojená s jemnou rybou a lahodným taveným sýrem je spojením opravdu mimořádným.

Co je potřeba

Na pečenou rybu:

  • 4 kostky aljašské tresky či 400 g jiné ryby bez kostí
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

Na dokončení pomazánky:

  • ½ bulvy uvařeného celeru
  • 2 velké uvařené mrkve
  • 1 cibule
  • 100 g smetanového taveného sýru
  • 50–100 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Krok 1

Kousky ryb z obou stran osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a na plechu vyloženém pečicím papírem je ochucené sušeným tymiánem pečte při 180 °C přibližně 20 minut.

Máte-li snítku čerstvého tymiánu, neváhejte a přiložte jej na plech k rybám.

Krok 2

Upečené kousky ryb po zchladnutí rozdrobte do mísy a vidličkou co nejvíce rozmačkejte.

Krok 3

Poté do mísy přidejte najemno nastrouhanou mrkev, rovněž tak i celer a nadrobno nakrájenou cibuli.

Krok 4

Do promíchaného základu přidejte tavený sýr i jogurt, osolte a dle chuti opepřete. Vše dobře promíchejte.

Takto připravenou pomazánku nechejte pár hodin proležet v lednici a následně podávejte na křupavé bagetě či rozpečeném toastu ozdobené například jarní cibulkou.

  • Pomazánku lze bez obav připravit i ze syrové kořenové zeleniny, kdy mnohem více vystoupí její intenzita a aromatičnost.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pomazanku-z-pecene-ryby-korenove-zeleniny-recept.html