jaktak.cz

Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně. Šišky z brambor dříve býval levný pokrm. Dnes už sice tak moc levný není, ale stále se řadí k těm finančně méně náročným. Následující recept je z počátku 20. století z ručně psaného sešitu po babičce. Šišky se obalují ve strouhance a podávají s vařenou makovou „omáčkou“, ale strouhanka společně s mákem nemusí chutnat každému. Samotné šišky, (se strouhankou nebo jen s mákem), jsou ovšem výborné.

 

Co je potřeba

Na šišky:

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 10 mírně navršených lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce jemné strouhanky
  • 4–6 lžic mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla (lze vynechat)

Maková omáčka:

  • mletý mák
  • mléko
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • med nebo cukr

strouhanka a máslo na obalení šišek

Krok 1

Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte, rozmačkejte a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Strouhanku předem zvlhčete mlékem. Vše spojte dohromady a vypracujte těsto jako na bramborové knedlíky.

Bramborové těsto delším stáním řídne, proto si dejte vařit vodu, než začnete s přípravou těsta.

Krok 2

Těsto rozdělte na několik částí a vyválejte z něj delší prameny. Ty pak ostrým nožem pokrájejte na kousky. Každý kousek ještě dlaní poválejte, aby se zpevnil.

Krok 3

Šišky vhazujte do vroucí vody, ihned promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a vařte v hrnci zakrytém poklicí. Jakmile vyplavou, jsou hotové a vyjměte je děrovanou naběračkou či přeceďte přes síto.

Krok 4

Na přepuštěném másle nebo sádle osmažte strouhanku dorůžova a uvařené šišky v ní obalte.

Krok 5

Mletý mák zalijte mlékem tak, aby byl ponořen. Ochuťte skořicí, hřebíčkem a oslaďte. Uvařte za občasného míchání doměkka.

Na talíř dejte porci šišek a přidejte makovou omáčku. V případě, že mák méně osladíte, na talíři jídlo poprašte moučkovým cukrem.

Šišky se dají podávat i s povidlovou omáčkou – povidla rozřeďte, dochuťte podle sebe a pro dospělé omáčku ovoňte rumem. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-bramborove-sisky-s-makovou-omackou-varime-levne.html