jaktak.cz

Jak připravit kapra po sečuánsku | nejlepší recept na kapra

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit kapra po sečuánsku | nejlepší recept na kapra. Pokud chcete vyzkoušet netradiční úpravu kapra (klidně můžete zvolit i jiný druh ryby), mohl by vás zaujmout následující recept na kapra po sečuánsku. Výsledná chuť omáčky je sladkokyselá a pikantní, osmažené kousky kapra vás jistě překvapí svou křupavostí a křehkostí, kterou kapr získá díky marinování.

Co je potřeba

  • 500 g kapra (vhodný je filet – klidně s kůží, ale nejlépe s prořezanými kůstkami)
  • rostlinný olej na smažení
  • sušené chilli papričky dle chuti
  • čerstvé, mražené či naložené pálivé papričky – množství zvolte dle pálivosti a vaší chuti
  • 250 g zeleniny – např. fazolové lusky, řapíkatý celer, cukrový hrášek, apod.
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • rýžová či špaldová (případně jiná vhodná) mouka na obalení kousků kapra
  • čerstvé bylinky na ozdobení (např. koriandr, pažitka či petrželka)

 

Na marinádu budeme potřebovat:

  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • mletý černý pepř a chilli koření dle chuti
  • pažitka nebo nať z jarní cibulky

 

Na omáčku si připravíme:

  • 2 lžíce rýžového vína
  • 5 lžic vody
  • 5 lžic pasírovaných rajčat
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíci škrobu

 

Krok 1

Kapra nakrájíme na větší kousky a ty poté naložíme do marinády, kterou připravíme následujícím způsobem: Smícháme rýžové víno s nadrobno pokrájeným či nastrouhaným kouskem zázvoru a pažitkou (nebo natí z jarní cibulky), sojovou omáčkou, chilli kořením a mletým černým pepřem.

Rybu necháme marinovat v lednici nejlépe 2 hodiny (postačí však 30 minut), během marinování kousky ryby několikrát promícháme. Chvíli před smažením kapra opět vyndáme z lednice.

 

Krok 2

Kousky kapra vyjmeme z marinády, obalíme je v mouce a osmažíme z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě rostlinného oleje. Z každé strany kapra smažíme asi 5 minut. Vhodný je wok, případně jiná hluboká pánev.

Krok 3

Mezitím si nakrájíme cibuli na tenké půlkroužky, česnek na tenké plátky a zeleninu na malé kousky. Lusky můžeme ponechat v celku.

Připravíme si také omáčku: Pasírovaná rajčata důkladně promícháme s vodou, rýžovým vínem, sojovou omáčkou, cukrem a škrobem.

Krok 4

Osmaženou rybu vyjmeme z pánve, přilijeme ještě trochu rostlinného oleje a poté na něm osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Zeleninu smažíme na silném plameni asi 2 minuty. Následně přilijeme připravenou omáčku, přivedeme ji k varu a poté vše na mírném ohni ještě další 2 minuty podusíme.

Krok 5

Na talíř nalijeme trochu omáčky, na ni položíme kousek kapra a pokrm dozdobíme bylinkami. Vhodná příloha je např. dušená či vařená rýže, ale hodí se i čerstvé pečivo.

Pokud neseženete rýžové víno, dá se použít rýžový nebo bílý vinný ocet smíchaný s trochou sirupu či třtinového cukru.

Místo kapra je možné zvolit i jiný druh ryby – hodí se např. treska, sumec, mořský vlk, apod.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kapra-po-secuansku-nejlepsi-recept-na-kapra.html