jaktak.cz

Jak upéct makovec s přídavkem vařených brambor | jednoduchý recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct makovec s přídavkem vařených brambor | jednoduchý recept. Makovec se ve starých kuchařkách někdy vyskytuje pod heslem selský dort. Ten podle následujícího receptu se tak klidně může jmenovat. Množství těsta je do dortové formy o průměru 21 cm a stačí na dvě prokrojení. Jestli budete upečený makovec podávat jen tak nebo ho  naplníte a polijete polevou, to už záleží jen na vás.

 

Co je potřeba

  • 200 g mletého máku
  • 250 g vařených brambor
  • 100 ml mléka
  • 130 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek na pečení

 

Krok 1

Ze dvou žloutků, mouky, mléka a cukru utřete hladkou hmotu. Přidejte perníkové koření a promíchejte.

Krok 2

Den předem uvařené brambory velmi jemně nastrouhejte a vmíchejte společně s mletým mákem promíchaným s práškem na pečení do základní hmoty

Vyšlehejte pevný sníh ze dvou bílků a zapracujte ho do těsta. Pokud se stane, že těsto je příliš husté, přidejte trochu mléka navíc.

Krok 3

Formu o průměru 21 cm vymažte tukem a vysypte moukou nebo jemnou strouhankou. Naplňte ji těstem, uhlaďte povrch a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba hodinu při 170 °C.

Krok 4

Upečený makovec (na dřevěnou špejli se těsto nelepí) nechte několik minut chladnout ve formě. Po chvilce uvolněte okraje a moučník vyklopte na mřížku. Nakrájejte a podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem. Makovec můžete rozkrojit a potřít meruňkovou marmeládou, švestkovými povidly nebo tvarohovým krémem. Poleva může být citronová nebo čokoládová.

Makovec krájejte až po úplném vychladnutí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-makovec-s-pridavkem-varenych-brambor-jednoduchy-recept.html