jaktak.cz

Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept. Moučníky z bramborového těsta mají jeden společný znak a to ten, že vydrží dlouho vláčné. I když zrovna bublanina upečená podle následujícího receptu moc dlouho nevydrží. Dříve než je možné si toto pravidlo ověřit v praxi se totiž většinou stačí „rozejít“. Doporučuji vám vyzkoušet to.

Co je potřeba

  • 4 vejce
  • 160 g krupicového cukru
  • 250 g vařených brambor
  • 700 g polohrubé mouky
  • třešně (čersvé, mražené i kompotované)
  • citronová nebo pomerančová kůra

mouka a tuk na vymazání plechu

Krok 1

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky prozatím odložíme a žloutky utřeme s cukrem do pěny.

 

Krok 2

Den předem vařené brambory rozstrouháme najemno a přidáme je společně s moukou a chemicky neošetřenou nastrouhanou kůrou z citronu nebo pomeranče do utřeného základu

Krok 3

Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Aby lépe držel, můžete přidat před šleháním pár kapek citronové šťávy. Bílek také snáze vyšleháte, jestliže vejce z chladničky vyndáte několik hodin před přípravou a necháte je volně ležet při pokojové teplotě.

Ušlehaný sníh zlehka zapracujte do těsta.

Krok 4

Plech s vyššími okraji dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto rozprostřete na plech, poklaďte třešněmi nebo višněmi a vložte do předehřáté trouby.

Pečte při 180 °C zhruba 40 minut.

Bublaninu můžete upéct s jakýmkoli ovocem, třešňová je ale tradiční a nejoblíbenější.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bublaninu-s-ovocem-z-bramboroveho-testa-recept.html