jaktak.cz

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept. Prostý, obyčejný, a přitom tak vynikající. Tedy jednoduchý pokrm, v němž je česnekem ochucená bramborová kaše ozvláštněna slaninou a následně v troubě zapečená s plísňovým smetanovým sýrem, který po patřičném rozpečení přemění obyčejné jídlo v labužnickou pochoutku.

Co je potřeba

  • ½ kg brambor (nejlépe varného typu C)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 80–100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žloutek
  • 100 g slaniny
  • 1 stonek zelené cibulky
  • 1 hermelín

Krok 1

Oškrábané brambory nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka.

Krok 2

Do horkých brambor přidejte máslo, smetanu pokojové teploty či ještě lépe lehce ohřátou, a ochuťte prolisovanými stroužky česneku. Vše dohromady pak šťouchadlem na brambory zpracujte na jemnou kaši.

Krok 3

Přidejte rozmíchaný žloutek a promíchejte.

Krok 4

Kaši nakonec obohaťte nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a na kostičky nakrájenou slaninou. Použijte však jen 50 g slaniny a zbylou část odložte na závěrečné posypání.

Krok 5

Ochucenou kaši poté urovnejte do dobře vymaštěné zapékací formy a vtlačte do ní rozpůlený hermelín (řezem dolů).

Krok 6

Vše zasypte zbylou slaninou, vložte do předehřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte přibližně 20 minut, dokud se slanina lákavě neopeče.

Impozantní chuť zapečené kaši přinese Camembert, který je o něco smetanovější a výraznější než klasický hermelín a pro opravdové gurmány doporučuji zakomponování nivy či samotné gorgonzoly nakrájené na plátky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-bramborovou-kasi-s-hermelinem-slaninou-recept.html