jaktak.cz

Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami. Pomazánku z čerstvých hub si můžete připravit i v zimě, stačí vědět kam se na ně vypravit. A pokud žádné osvědčené místo nemáte, určitě uspějete v nejbližším supermaketu. Hlíva ústřičná v následující úpravě je opravdu velmi chutná a navíc obsahuje látky prospívající našemu zdraví.

Co je potřeba

  • 300 g hlívy (hmotnost po předvaření)
  • 2–5 stroužků česneku podle chuti
  • 130 g mrkve
  • 70 g cibule
  • 30 g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Krok 1

V zimním období můžete na vycházce nalézt některé druhy hub, které se na tuto pomazánku výborně hodí. Nejdostupnější je hlíva ústřičná, kterou můžete koupit i v obchodě. Jak ji poznáte ve volné přírodě? Přečtěte si https://www.hobbys.cz/jak-zpracovat-hlivu-ustricnou-rady-recepty.html. Dalším chuťově vynikajícím druhem je opeňka měnlivá https://www.jaktak.cz/jak-sbirat-openku-menlivou-rady-tipy.html. V období růstu lesních hub lze pomazánku připravit i z jiných druhů.

Krok 2

Hlívu pokrájejte na menší kousky a předvařte ji 15 minut v osolené vodě nebo (ještě lépe) ve vývaru z masa či zeleniny. Poté ji sceďte a připravte si zeleninu.  

Krok 3

Na lžíci slunečnicového oleje nechte rozvonět prolisovaný česnek. Přidejte hrubě nastrouhanou mrkev a 2–3 minutky ji restujte. Pak přidejte předvařené houby a dorůžova osmahlou cibulku na lžíci oleje. Promíchejte, osolte, opepřete a odstavte.

 

Krok 4

Do směsi vložte máslo a nechte ho rozpustit. Pak vše rozmixujte na jemně zrnitou hmotu. Nechte důkladně vystydnout a podávejte. Pomazánka se hodí na chléb i veku, dobře chutná i na topinkách.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-pomazanku-z-hlivy-recept-s-houbami.html