jaktak.cz

Jak upéct bezlepkové banánové muffiny z rýžové mouky | recept pro celiaky

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct bezlepkové banánové muffiny z rýžové mouky | recept pro celiaky. Zdravé, pouze banánem oslazené a plně bezlepkové mlsání z rýžové mouky v podobě čokoládou a banánem ozdobených muffinů, svou jemnou chutí a příjemnou vůní zláká i ty, kteří si klasickou mouku mohou běžně dopřát.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá 12 menším muffinům

  • 5 vajíček
  • 3 zralé banány (2 do těsta; 1 na ozdobu)
  • 50 g másla
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 150 g rýžové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku bez lepku (například od Labety)
  • 50 g vysokoprocentní hořké čokolády na ozdobení

Krok 1

Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků elektrickými metlami vyšlehejte pevný sníh.

Krok 2

Žloutky tyčovým mixérem rozmixujte s pokrájenými banány. Použijte pouze 2 banány a jeden odložte stranou na závěrečnou ozdobu.

Krok 3

Žloutkovou směs z banánů pak v míse promíchejte s rozpuštěným, ale zcela vychladlým máslem a provoňte vanilkovým aroma.

Krok 4

K tekutému základu přisypte mouku s kypřícím práškem a vymíchejte hladké těsto bez hrudek.

Krok 5

Na závěr zlehka přimíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Krok 6

Nadýchané těsto rozdělte do formiček s papírovými košíčky, přičemž do každého košíčku dejte 1–2 lžíce těsta.

Krok 7

Před vložením do trouby ozdobte kouskem čokolády a plátkem banánu. Poté pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 20–25 minut.

U méně zralých banánů přidejte do těsta 2–3 lžíce medu či vašeho oblíbeného sirupu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bezlepkove-bananove-muffiny-z-ryzove-mouky-recept-pro-celiaky.html