jaktak.cz

Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept. Znamenitý moučník z neskonale vláčného špaldového těsta, kterému souhra kardamomu, citronové kůry a třtinového cukru dopřeje neodolatelnou vůni s jemným karamelovým tónem v závěru. Korpus se tím stane velmi elegantním podkladem pro luxusní karamelovou glazuru plnou intenzivních ořechů.

Co je potřeba

Na voňavý základ:

  • 4 vajíčka
  • 150 g hnědého třtinového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 ml oleje
  • 300 ml mléka
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek o pečiva

Na karamelovo-ořechovou glazuru:

  • 300 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 150 g másla
  • 300 g vlašských ořechů

Krok 1

Ve větší míse metličkou vyšlehejte vajíčka s oběma cukry do bělavé pěny.

Krok 2

Přilijte olej s mlékem, provoňte kardamomem i citronovou kůrou a opět metličkou prošlehejte.

Krok 3

Nakonec přisypejte mouku s práškem do pečiva a vařečkou vymíchejte hladké lité těsto.

Krok 4

Těsto poté vlijte na větší a vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.) asi tak 35–40 minut. Jakmile bude korpus hezky zlatavý, vyjměte jej z trouby a nechejte zcela vychladnout.

Krok 5

Mezitím začněte v pánvi na středním ohni, za stálého míchaní pomalu rozpouštět cukr s vodou.

Krok 6

Až dosáhnete řidší sirupové konzistence, přidejte do pánve máslo pokojové teploty a na mírném ohni jej promíchávejte se sladkým sirupem do úplného rozpuštění.

Krok 7

Následně přidejte nahrubo nasekané ořechy a vše společně dobře promíchejte.

Krok 8

Teplou karamelovo-ořechovou směs rovnoměrně navrstvěte na vychladlý korpus a nechejte zatuhnout. Poté krájejte na řezy.

Do kontextu celého moučníku skvěle zapadne i mletá skořice. Tou lze obohatit jak těsto, tak samotnou glazuru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bozsky-spaldovy-kolac-s-kardamomem-karamelovo-orechovou-glazurou-recept.html