jaktak.cz

Jak upéct krémovník s tmavou tvarohovou náplní a sladkou sněhovou krustou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct krémovník s tmavou tvarohovou náplní a sladkou sněhovou krustou | recept. Velmi elegantní moučník s líbivě kontrastním vrstvením a neodolatelnou vláčností podpořenou zejména lahodnou tvarohovou náplní, jež prostoupí jemným těstem a v souznění s našlehanými bílky přemění moučník v dechberoucí krémovník.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g povolené Hery
  • 1 vajíčko
  • 2 žloutky

Na tmavou náplň:

  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 250 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 2 lžíce tmavého kakaa

Na sněhovou krustu:

  • 5 bílků
  • 5 lžic krupicového cukru

Krok 1

V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidejte povolenou Heru, vajíčko a dva žloutky, přičemž oddělené bílky odložte do misky stranou k následnému zpracování. Z uvedených surovin vypracujte měkké těsto, které na cca 30 minut odložte do lednice.

Krok 2

Poté těstem vyplňte plech vyložený pečicím papírem a po stěnách prsty vytvořte okraje.

Krok 3

Ve velké míse metličkou promíchejte tvaroh, mléko, olej a 3 žloutky, kdy oddělené bílky přidejte do misky k ostatním, již dříve odloženým, a zároveň pak řídkou tvarovou směs zahustěte pudinkovým práškem, kakaem, vanilkovým i krupicovým cukrem.

Krok 4

Takto připravenou tvarohovou náplň nalijte na těsto a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40 minut.

Krok 5

Ke konci doby potřebné k pečení začněte elektrickými metlami šlehat bílky a za postupného přisypávání cukru z nich vyšlehejte pevný sníh.

Krok 6

Tuhý sníh pak v rovnoměrné vrstvě naneste na předpečený koláč, vidličkou případně vytvořte okrasné šrafování, a vložte zpět do trouby. Teplotu snižte na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a pečte do lehkého zezlátnutí 15–20 minut.

Po upečení nechejte na plechu zcela vychladnout, zatuhnout a ideálně i vychladit do druhého dne, aby těstem prostoupila vláčnost náplně.

  • Noblesního a doslova něžnějšího moučníku dosáhnete pomocí vanilkového pudinku přidaného do tvarohové náplně na místo čokoládového. Jeho chuť bude jemnější, sladší a na řezu oslní sněhobílým laděním.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kremovnik-s-tmavou-tvarohovou-naplni-sladkou-snehovou-krustou-recept.html