jaktak.cz

Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept. Jednoduchý zapečený pokrm ze základních a veskrze nenáročných surovin, přesto však pokrm poctivý, sytý a v chuti výjimečný. A právě k takovému znamenitému obědu stačí pouze tenké plátky brambor proložit kolečky trvanlivého salámu, zasypat sýrem a zapéct s křenem ochucenou smetanou.

Co je potřeba

  • 6 větších brambor
  • 150 g plátků trvanlivého salámu
  • 100 g nastrouhaného uzeného sýru
  • sůl a pepř k ochucení
  • máslo na vymazání pekáčku

Do křenové smetany:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1–2 lžíce dijonské hořčice
  • 1–2 lžíce smetanového křenu (Krenexu)
  • 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýru

 

Krok 1

Neoloupané brambory nejdříve 7–10 minut předvařte v osolené vodě. Zchladlé pak oloupejte a nakrájejte na slabší, asi tak ½ centimetrové plátky.

Krok 2

Plátky brambor pak vyskládejte do řádně vymazané zapékací mísy, přičemž je dle chuti osolte a opepřete.

Krok 3

Mezi každý či každý druhý plátek vložte kolečko salámu. V případě většího kolečka jej přehněte, aby salám výrazně nevyčníval.

Krok 4

Zasypte najemno nastrouhaným sýrem.

Krok 5

V misce vidličkou rozmíchejte tavený sýr s hořčicí a smetanovým křenem.

Pro celkově říznější tón můžete do smetanové zálivky použít čerstvý, najemno nastrouhaný křen.

Krok 6

Přilijte smetanu a metličkou vymíchejte.

Krok 7

Ochucenou smetanu pak rozlijte na směs v míse, přikryjte alobalem a vložte na 20–25 minut do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C). Poté alobal sejměte a dalších 20 minut dopékejte.

Horké brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou podávejte ozdobené například sekanou jarní cibulkou.

  • Delikátnost tomuto pokrmu dodá zakomponovaná slanina, paprikáč nebo kolečka pikantní klobásy.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-brambory-zapecene-se-salamem-krenovou-smetanou-levny-chutny-recept.html