jaktak.cz

Jak upéct luxusní kakaový řez s černým pivem a pomerančovým krémem z mascarpone

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Černé pivo svařené s cukrem do voňavé, karamelově vláčné konzistence je tím pravým základem k upečení tohoto vláčného a výrazně kakaového řezu, kde svěží pomerančový krém z mascarpone během chvilky přemění výrazně kakaový a černým pivem zvláčněný korpus v naprosto luxusní kakaový řez.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete tyto luxusní kakaové řezy na plechu o velikosti 30×40 cm

Na korpus:

  • 250 ml černého piva
  • 200 g másla
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g tmavého kakaa
  • 180 g tučné zakysané smetany (nejlépe 18%)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžičky jedlé sody

Na krém: 

  • 250 g mascarpone
  • 100 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g moučkového cukru
  • šťáva a kůra z jednoho čerstvého pomeranče

Krok 1

Přípravu tohoto luxusního kakaového řezu začněte zvláčňující složkou z černého piva. Černé pivo tedy v hrnci na mírném ohni pomalu prohřívejte s máslem, a to až do úplného rozpuštění másla.

Krok 2

Poté do hrnce přisypte krupicový i vanilkový cukr a metličkou cukr rozmíchejte. Cukr se v horké pivní směsi rozpustí velice rychle. Karamelově vláčný základ z černého piva pak nechejte stranou k postupnému chladnutí.

Krok 3

Nyní do jedné mísy prosejte mouku s tmavým kakaem a promíchejte s jedlou sodou do sypké směsi potřebné k dopracování kakaového korpusu.

Krok 4

Ve druhé, velké míse metličkou prošlehejte vajíčka, k napěněným vajíčkům pak přidejte tučnou zakysanou smetanu a opět metličkou vymíchejte v hladkou zakysanou směs.

Krok 5

Do zakysané směsi následně pomalu a postupně metličkou zašlehávejte již zchladlý, karamelově vláčný základ z černého piva.

Krok 6

Vymíchanou složku z černého piva a zakysané směsi nakonec propracujte se sypkou moučnou směsí do hladkého, litého a výrazně kakaového těsta a přesuňte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji.

Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–50 minut. Upečený, výrazně kakaový a nádherně vláčný i voňavý korpus z černého piva nechejte na plechu zcela vychladnout.

Krok 7

Zatímco se kakaový korpus peče a chladne, v míse vymíchejte pomerančový krém, a to z mascarpone, tvarohu, cukru, přičemž krém současně osvěžte pomerančovou šťávou a provoňte najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou z čerstvého pomeranče. Po zbytek doby potřebné k dopečení a vychladnutí korpusu odložte svěží pomerančový krém do lednice vychladit.

Krok 8

Jakmile kakaový korpus zcela zchladne, v rovnoměrné vrstvě na něj naneste vychlazený pomerančový krém, povrch uhlaďte či okrasně protáhněte vidličkou, kterou vykreslíte na povrchu krému vlnky a takto upravené přesuňte na plechu do lednice k důkladnému vychladnutí a proležení. Nejlépe až do druhého dne. Následně krájejte na temně kakaové řezy, které v kombinaci se světlým pomerančovým krémem vypadají více než luxusně a chutně.

  • Stejně rychle jako svěží pomerančový krém z mascarpone přemění výrazně kakaový a černým pivem zvláčněný korpus v naprosto luxusní kakaový řez, můžete i vy tento kakaový řez přeměnit v naprosto luxusní kakaový dort. Korpus jednoduše upečte v dortové formě, aby byl vyšší, po vychladnutí jej podélně překrojte, dolní část korpusu pomažte částí svěžího pomerančového krému, přičemž zbytek krému pak naneste na povrch horní části korpusu. Na závěr pak luxusní kakaový dort s pomerančový krémem ozdobte měsíčky svěžího pomeranče.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-luxusni-kakaovy-rez-s-cernym-pivem-pomerancovym-kremem-z-mascarpone.html