jaktak.cz

Jak v jednom hrnci z brambor a lilku uvařit vegetariánské indické kari

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jako většina indických pokrmů je i toto vegetariánské indické kari rychlé, nenáročné a v jednom hrnci uvařené. V tomto případě se v jednom hrnci povaří brambory s lilkem, které se pomocí voňavého indického koření rychle přemění ve výrazný, plně vegetariánský indický pokrm, který jistě ocení i ti, co na talíři maso rádi vidí. 

Co je potřeba

  • 1 větší lilek
  • 4 brambory
  • 1 velká cibule
  • 1 velké rajče
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky sušeného koriandru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička Garam masaly (směs koření)

Krok 1

Výrazným a již v této fázi voňavým základem vegetariánského indického kari je směs cibule, česneku a nezbytného zázvoru, které proto v hrnci společně orestujte na rozpáleném oleji do zezlátnutí cibule a rozvonění česneku i zázvoru.

Krok 2

Pro umocnění vůně následně do hrnce přisypte voňavé indické koření, tedy římský kmín, koriandr, kurkumu i Garam masalu. Za stálého míchání asi tak 2 minuty opékejte a rozvoňte.

Krok 3

K rozvoněnému indickému základu přihoďte na drobné kostky nakrájené rajče a pár minut povařte.

Krok 4

Jen co kousky rajčat změknou, zavadnou, přidejte do hrnce na kostky nakrájené, oloupané brambory a podlijte vývarem tak, aby brambory byly zcela ponořené. Hrnec přiklopte, stáhněte plamen a vařte cca 10 minut do poloměkka.

Krok 5

K předvařené, indickým kořením provoněné směsi s bramborami nakonec přidejte na kostky nakrájený lilek. Hrnec opět přiklopte a další 5–10 minut duste, dokud lilek nezměkne a v hrnci nezbude jen malé množství šťávy, která je příjemně zahuštěná škrobem z brambor.

Tím je rychlé, nenáročné a v jednom hrnci uvařené vegetariánské indické kari připravené k servírování.  A to nejlépe s tradiční indickou chlebovou plackou, nebo uvařeným bulgurem.

  • V případě, že vám v tomto rychlém, nenáročném a v jednom hrnci uvařeném vegetariánském kari opravdu chybí maso, nesmutněte, toto indické kari lze skvěle využít coby netradiční a překvapivě chutná příloha k pořádnému kusu masa. Získáte tím plnohodnotný sytý oběd, který si s vámi u jednoho stolu dopřejí i vegetariáni přikusující tradiční indickou chlebovou placku.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-v-jednom-hrnci-z-brambor-lilku-uvarit-vegetarianske-indicke-kari.html