jaktak.cz

Jak upéct linecký řez se svěžím tvarohovým krémem a sladkými meruňkami

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Poctivá vrstva svěžího tvarohového krému na jemném lineckém těstě je v dodatku sladkých meruněk opravdu impozantní linecký řez. Šťavnatý, svěžím tvarohovým krémem zvláčněný, a navíc vzhledný. Až těžko věřit, že je tak snadný.

Co je potřeba

Na jemné linecké těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g povolené Hery
  • 1 vajíčko

Na svěží tvarohový krém:

  • 1 kg polotučného tvarohu ve vaničce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g Solamylu

Navíc:

  • 1 velká konzerva kompotovaných meruněk či přibližně ½ kg vypeckovaných čerstvých meruněk

Krok 1

Vypracování jemného lineckého těsta je snazší, než se může zdát. Stačí v míse smíchat veškeré uvedené suroviny potřebné pro linecké těsto a nejlépe rukou zapracovat do měkkého vláčného a nelepivého těstového bochánku. Ten pak jen vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. V průběhu dalších příprav pak plech s lineckým těstem přesuňte do lednice k vychlazení.

Linecké těsto lze připravit i v bezlepkové verzi. Podívejte se na video s receptem. 

Krok 2

V další velké míse promíchejte vše potřebné k vypracování svěžího tvarohového krému tak, aby krém byl hladký, bez hrudek.

Krok 3

Část hladkého tvarohového krému pak rozlijte na jemné linecké těsto a rozmístěte nakrájené sladké meruňky. Ty můžete buď nakrájet na plátky či prosté kousky. Pokud do receptu použijete meruňky kompotované, nechejte je před zapracováním dobře okapat.

Krok 4

Vyskládané kousky sladkých meruněk pak přelijte zbylým svěžím tvarohovým krémem a takto snadno připravené dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Koláč pečte přibližně 50 minut, až povrch lehce zezlátne.

Po zchladnutí a následném vychlazení v lednici koláč snadno nožem přeměňte v impozantní linecký řez, v němž se bravurně doplňuje svěží tvarohový krém s chutí sladkých meruněk.

  • Neméně impozantního lineckého řezu dosáhnete jeho jednoduchým barevným vyladěním. Stačí pouhé zapracování tmavého kakaa. A to buď do jemného lineckého těsta, anebo do svěžího tvarohového krému, v němž jsou kousky sladkých meruněk pro oko opravdu impozantní.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-linecky-rez-se-svezim-tvarohovym-kremem-sladkymi-merunkami.html