jaktak.cz

Jak z třtinové melasy upéct jednoduchý litý perník s cukrovou polevou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Nepatrný karamelový nádech hořkosladké třtinové melasy umocněný třtinovým cukrem a protnutý aromatickým kořením přemění jednoduchý litý perník v nepřekonatelný moučník, jehož temně tmavé, hořkosladké těsto z melasy pak přímo svědčí cukrově bílé, svěže citronové polevě.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete melasový perník na plechu o rozměrech 30× 40 cm

Sypké ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička badyánu
  • 1 lžička hřebíčku

Tekuté ingredience:

  • ½ hrnku třtinové melasy
  • ½ hrnku oleje
  • 1 a ½ hrnku vody
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na cukrovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vroucí vody
  • 1 lžička oleje

Krok 1

Ochucovací složku, do níž je zakomponovaná základní ingredience tohoto litého perníku, tedy třtinová melasa, získáte postupným prošleháním a promícháním všech tekutých ingrediencí.  V míse tak nejprve metličkou prošlehejte melasu s olejem a postupně i vodou, kdy při prošlehávání pracujte pomalu a buďte trpěliví, chvilku potrvá, než se ingredience spojí.

Krok 2

Jakmile se základní ingredience prolnou, směs doplňte vinným octem a provoňte vanilkovým aroma. Tím je melasová tekutá složka připravená.

Krok 3

Nyní ve velké míse smíchejte veškeré sypké suroviny. To znamená oba druhy mouky, třtinový cukr, prášek do pečiva s jedlou sodou a voňavé koření.

Krok 4

Do kořením provoněné sypké směsi pak jednoduše vlijte tekutou směs z melasy a metličkou vymíchejte v hladce lité, řidší těsto.

Krok 5

Litým melasovým těstem pak naplňte plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C) 35–40 minut.

Krok 6

V průběhu pečení melasového perníku v misce vymíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou, vodou a olejem do hladké a táhlé cukrové polevy.

Krok 7

Připravenou cukrovou polevou pak po upečení a částečném zchladnutí melasového perníku jednoduše jeho povrch ozdobte a nechejte v pokojové teplotě zaschnout.

  • Tento jednoduchý melasový perník můžete stejně jednoduše nechat i bez polevy. Díky své intenzivní hořkosladké chuti s jemným karamelovým nádechem je totiž chutný sám o sobě. Můžete jej ale na talíři ozdobit kopečkem lahodné šlehačky na zjemnění či přelít karamelovým topingem. V případě potřeby jakékoliv polevy vám pak bezpochyby zachutná kombinace melasového perníku a bílé čokoládové polevy.  

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-trtinove-melasy-upect-jednoduchy-lity-pernik-s-cukrovou-polevou.html