jaktak.cz

Jak zapéct lilky naplněné zeleninovou Tahini směsí | bezmasý recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Snadno připravený a rovněž tak snadno stravitelný pokrm z jemného lilku, který se za přispění výrazně ochucené zeleninové Tahini směsi v náplni velice snadno během zapečení přemění v intenzivní, chuťově plný zážitek i snadno stravitelný požitek.

Co je potřeba

  • 2 střední pevné lilky
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená kapie
  • 1 velké rajče
  • 2 lžíce sezamové Tahini pasty
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř k dochucení

Krok 1

Podstatnou surovinou tohoto snadného pokrmu jsou jemné lilky, které omyjte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte dužinu. Tu pak nakrájejte na drobné kousky.

Krok 2

Na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova orestujte nadrobno nasekanou cibuli s prolisovaným česnekem, čímž připravíte základ pro zeleninovou Tahini směs.

Krok 3

Jakmile se česnek rozvoní, přidejte do pánve nakrájenou jemnou dužinu z lilků a na drobné kostičky nakrájenou červenou kapii. Vše pár minut společně opékejte a směsí přitom promíchávejte.

Krok 4

Následně zeleninovou Tahini směs na pánvi dokončete přidáním nakrájeného rajčete a intenzivní sezamové pasty Tahini. Přibližně 3 minuty prohřívejte, aby se Tahini pasta rozvoněla a obalila kousky zeleniny.  

Krok 5

Takto snadno připravenou zeleninovou Tahini směsí pak naplňte vydlabané lilky a v zapékací míse vyložené pečicím papírem zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) asi 30–35 minut, až okraje lilků zezlátnou a povrch zeleninové směsi se opeče.

Zapečené lilky naplněné zeleninovou Tahini směsí podávejte jako snadno stravitelný pokrm s křupavým pečivem či skvělým, také snadno stravitelným ochuceným bulgurem – recept je uvedený níže.

  • Snadno připravený a snadno stravitelný pokrm z jemného lilku si zaslouží i snadno připravenou a stejně tak snadno stravitelnou přílohu. Skvělou, a v podání se zapečeným lilkem dokonalou volbou je netradičně ochucený bulgur, na který v ½ litru osolené vody uvařte 250 g bulguru. 80 g oloupaných a posekaných mandlí opražte na 30 g másla, přihoďte 2 lžíce rozinek a poté spolu s dalšími 30 g másla vmíchejte do uvařeného bulguru. Tím je příloha připravena.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-lilky-naplnene-zeleninovou-tahini-smesi-bezmasy-recept.html