jaktak.cz

Jak udělat pikantní marinované okurky s mrkví | příloha k masu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pikantní salát z okurek, mrkve a jarní cibulky s marinádou na první pohled nevypadá nijak atraktivně. Po prvním ochutnání mu to ale určitě odpustíte, je totiž vynikající. Hodně záleží na tom, abyste na marinádu použili kvalitní sojovou omáčku. Ta sice původně hezky barevnou směs sjednotí do jedné barvy, avšak na ní záleží nejvíce. Nenechte se odradit fotografií a salát si udělejte, je to příjemná změna u salátů z okurek.

 

Co je potřeba

na sklenici o objemu 1 litr:

  • 600 g okurky hadovky
  • 300 g mrkve
  • 100 g jarní cibulky
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky se sníženým obsahem soli
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného chilli
  • ½ lžičky soli

Krok 1

Okurky a mrkev očistěte a podélně nastrouhejte na plátky. Zda-li okurku strouhat se slupkou či bez ní nechám na vašem uvážení. Jarní cibulku nasekejte nahrubo a česnek nakrájejte na tenké plátky. Oloupaný zázvor nastrouhejte co nejjemněji to půjde.

Krok 2

Pikantní marinádu připravíte vyšleháním všech potřebných ingrediencí – medu, rýžového octa, sojové omáčky, chilli, soli, nakrájeného česneku a nastrouhaného zázvoru. Dobře promíchejte pomocí vidličky nebo metly.

Krok 3

Do sklenice naskládejte plátky okurek, mrkve a kousky jarní cibulky. Zeleninu zalijte připravenou marinádou, sklenici uzavřete víčkem a zatřeste s ní, aby se vše promíchalo. Před konzumací nechte alespoň hodinu rozležet.

Takto připravená marinovaná pikantní zelenina se výborně hodí ke všem grilovaným masům a dá se jíst i jen tak, samotná.

Tento tecept a více podobných najdete v kuchařce Jíme zdravě.

A pokud vás tento nezvyklý recept zaujal, mohli byste zkusit i rovněž výborný okurkový salát od Markéty Č. Recept


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-pikantni-marinovane-okurky-s-mrkvi-priloha-k-masu.html