jaktak.cz

Jak upéct dechberoucí arašídové dortíčky z arašídového másla a třtinové melasy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Plně harmonické a v chuti i vůni intenzivní arašídové dortíčky, ve kterých dominuje spojení arašídového másla, třtinové melasy a voňavé vanilky. Tedy spojení veskrze intenzivních, plně harmonických ingrediencí, díky kterým se klasické základní košíčky přemění v dechberoucí arašídové dortíčky.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 18 dechberoucích arašídových dortíčků

  • 200 ml mléka
  • 3 lžičky vinného či jablečného octa
  • 150 g arašídového másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 lžíce třtinové melasy
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 250 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • + 50 g nahrubo sekaných nesolených arašídů

Krok 1

První krok přípravy je poměrně netradiční, avšak pro tyto dechberoucí arašídové dortíčky je to krok tradiční a zásadní. Zajistí totiž jejich neuvěřitelnou lehkost a nadýchanost. A proto v misce promíchejte mléko s vinným či jablečným octem a odložte stranou, aby mohl ocet v mléce působit.

Krok 2

V mezidobí v mise utřete povolené arašídové máslo s třtinovým cukrem.

Pro tento recept je lepší použít arašídové máslo „crunchies“, tedy s kousky arašídů, a to zejména kvůli malým kouskům arašídů, díky kterým bude arašídový tón dortíčků mnohem intenzivnější.

Krok 3

Do mísy k arašídově máslové směsi nyní přilijte olej, provoňte vanilkovým aroma a obohaťte třtinovou melasou. Vše pečlivě propracujte do tmavého, voňavého arašídového základu, který již obsahuje veškeré plně harmonické ingredience zajišťující přeměnu klasických základních košíčků do dechberoucích arašídových dortíčků.

Krok 4

Následně do arašídového základu přilijte mléko s octem, které jste si předem odložili stranou. Metličkou vše společně intenzivně míchejte, dokud se mléko dokonale nepropojí s arašídovým základem. Buďte trpěliví, chvíli to potrvá.

Krok 5

Nyní ve větší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou.

Krok 6

Do sypké směsi poté vlijte tekutou, melasově tmavou arašídovou směs a vymíchejte v hladké lité těsto, jehož jedinými hrudkami budou malé kousky arašídů z arašídového másla.

Krok 7

Melasově tmavé arašídové těsto rozdělte do formiček na muffiny, které jste předem vyložili papírovými košíčky, a ještě něž je vložíte do předehřáté trouby, ozdobte jejich povrch trochou nahrubo nasekaných arašídů.

Takto ozdobené pak v troubě pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–35 minut.

  • Velice snadno a jednoduše lze tyto dechberoucí arašídové dortíčky přeměnit ve stejně tak dechberoucí a plně harmonické kešu dortíčky. A to pouze tak, že veškeré arašídově laděné ingredience vyměníte za kešu variantu. Lahodné máslo z kešu oříšků se spolu s nahrubo nasekanými kešu oříšky na povrchu dortíčků zaslouží o jedinečnou, plně harmonickou jemnou chuť.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-dechberouci-arasidove-dorticky-z-arasidoveho-masla-trtinove-melasy.html