jaktak.cz

Jak ze špaldové mouky upéct šťavnatý cuketový koláč s oříšky a mléčnou čokoládou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zapojení šťavnaté sezonní zeleniny do pečení sladkých koláčů je zárukou jejich neskonalé vláčnosti a šťavnatosti. A je tomu tak i v případě zdravějšího pečení se zakomponováním špaldové mouky, medu a třtinového cukru. I toto spojení umí v opojení šťavnaté cukety, oříšků a mléčné čokolády na plechu vykouzlit cuketový koláč dokonale šťavnatý, v chuti intenzivní, byť stále jemný a lahodný.

Co je potřeba

  • 300 g najemno nastrouhané, neoloupané cukety
  • 2 vajíčka
  • 120 ml oleje
  • 60 ml medu
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 240 g špaldové mouky hladké
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g nahrubo nasekané mléčné čokolády
  • 100 g mletých vlašských oříšků

Krok 1

Nejdůležitější surovinou tohoto koláče je šťavnatá sezonní cuketa, jejíž úpravou celou nenáročnou přípravu cuketového koláče začněte. Důkladně ji omyjte, a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu na chvíli odložte stranou.

Krok 2

Ve velké míse nyní metličkou prošlehejte vajíčka s olejem, medem a třtinovým cukrem, a to až do bělavé vaječné pěny, kterou současně provoňte i vanilkovým aroma.

Krok 3

Vyšlehaný vaječný základ pak zahustěte špaldovou moukou, provoňte skořicí a doplňte jedlou sodou i práškem do pečiva. Vše dobře promíchejte.

Krok 4

Do poměrně tužšího těsta, které je ale stále vláčné a táhlé vmíchejte najemno nastrouhanou cuketu, a to i se šťávou, kterou v mezidobí pustila. Spolu s cuketou těsto obohaťte i o nahrubo nasekanou čokoládu a mleté oříšky. Vše důkladně promíchejte. Přidaná cuketa tužší těsto dokonale zvláční a naředí, čímž vznikne neskonale vláčné těsto, které po upečení zůstane dlouho šťavnaté.

Lité těsto pak přesuňte do koláčové formy a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C), kde cuketový koláč pečte přibližně 40 minut.

Po zchladnutí si bez výčitek vychutnejte jeho neskonalou šťavnatost a báječnou chuť.

  • Velice zajímavé a stále tak šťavnaté i zdravé podání tohoto cuketového koláče je v tmavém ladění, kdy místo medu použije do těsta třtinovou melasu. Ta spolu s třtinovým cukrem dodá upečenému cuketovému koláči příjemný karamelový nádech a současně i karamelově hnědou barvu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ze-spaldove-mouky-upect-stavnaty-cuketovy-kolac-s-orisky-mlecnou-cokoladou.html