jaktak.cz

Jak připravit datlovo-arašídové koláčky s bílou čokoládou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Okouzlující spojení sladkých sušených datlí a intenzivních, nasucho opražených arašídů přemění tyto kouzelně vypadající nepečené koláčky ve výtečnou a ke všemu poměrně zdravou cukrovinku. Sladké sušené datle doplněné bílou čokoládou tyto kouzelné koláčky příjemně osladí a intenzivní arašídy zase chuť zvýrazní. Což ve výsledném spojení oku i chuti lahodí.

Co je potřeba

 S uvedeným množstvím ingrediencí uděláte asi 50 kousků

  • 350 g vypeckovaných sušených datlí
  • 200 g nesolených arašídů
  • 1 lžička vanilkového aroma na provonění
  • 50 ml rumu
  • 100–150 g sezamových semínek na obalení
  • 100 g bílé čokolády
  • 0,5 cm plátek másla

Krok 1

Přípravu těchto koláčků, které vás chutí i vzhledem opravdu okouzlí, začněte úpravou nesolených arašídů. Nejprve je na pánvi za občasného prohození nasucho opražte a jakmile začnou vonět a jejich povrch se bude lesknout (uvolňovat tuk), přesypte je do nádoby vhodné k mixování či přímo výkonného mixéru. Ještě horké je rozmixujte na co nejjemnější drť a poté přesuňte do mísy.

Krok 2

Po arašídech do mixéru vložte na kousky nakrájené sladké sušené datle, provoňte vanilkovým aroma a rozmixujte na co nejhladší pastu.

Krok 3

Datlovou pastu následně přidejte do mísy k arašídové drti a dlaní zapracujte v poměrně tuhou, soudržnou hmotu, ze které rovnou tvarujte menší kuličky.

Krok 4

Hotové datlovo-arašídové kuličky omočte v misce s rumem a ihned je přesuňte do další misky se sezamem. V něm pak rumem omočené kuličky obalte a v dlaních jemně zploštěte do koleček. Tím současně i sezam k těstu přitlačíte a kouzelné sezamové zdobení je tak na světě.

Krok 5

Do každého sezamem obaleného kolečka udělejte druhým koncem vařečky hlubší důlek.

Krok 6

Nyní ve vodní lázni či v misce v mikrovlnné troubě nastavené na mírný ohřev rozpusťte plátek másla s nalámanou bílou čokoládou.

Krok 7

Rozpuštěnou bílou čokoládou naplňte zdobičku s užším nástavcem a vytvořený důlek v každém koláčku čokoládou vyplňte.

Tím je příprava datlovo-arašídových koláčků dokončena a aby okouzlili nejen vaše oko, ale i chuťové buňky, nechejte je v lednici zatuhnout a přes noc proležet.

  • Okouzlující spojení sladkých sušených datlí a intenzivních arašídů báječně doplní i čokoláda na vaření. Pro ještě zdravější verzi koláčků můžete zvolit kvalitní hořkou čokoládu s vyšším procentem kakaa. Ta je ve spojení se sladkými sušenými datlemi opravdu delikátní.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-datlovo-arasidove-kolacky-s-bilou-cokoladou-recept.html